παγωτό σικάγο στη Χαρά

Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο που σκορπάει τη «Χαρά» στην Πατησίων

Η «Χαρά» στην Πατησίων, το ρετρό ζαχαροπλαστείο που έγινε θρύλος, μετά από 54 χρόνια παραμένει ασυναγώνιστο για το εκμέκ και το παγωτό του.

Η Πατησίων τη δεκαετία του ’60, όταν άρχισε και η μεγάλη ανοικοδόμηση των πολυκατοικιών στην Αθήνα, γνώρισε μεγάλες δόξες. Τότε δημιουργήθηκε και ένα υπερπολυτελές συγκρότημα, η «Χαρά», με διαμερίσματα που είχαν όλες τις ανέσεις.

Δίπλα ακριβώς ο Νίκος Παπουτσής και ο συνέταιρος του Σταύρος Ζάγκος, άνοιξαν ένα ζαχαροπλαστείο,που έμελλε να γράψει τη δική του Ιστορία. Το ονόμασαν «Χαρά» ακριβώς λόγω του παρακείμενου συγκροτήματος. Ο Νίκος δούλευε  από μικρός σε ζαχαροπλαστεία,  την τέχνη όμως την έμαθε από τη μητέρα του, την Αριστέα, η οποία έφερε από την Κωνσταντινούπολη όλες τις μαγικές συνταγές της στον πάτο του παπουτσιού της, όταν πρόσφυγας το 1922 αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα. Για την Αριστέα αυτές τις συνταγές, που είχε συγκεντρώσει από τα νιάτα της όταν δούλευε στα γλυκοπωλεία της Πόλης, ήταν η περιουσία της.

 Facebook/xarapatisserie

Το αυθεντικό καϊμάκι και το συγκλονιστικό εκμέκ της έγιναν ατό που σήμερα θα λέγαμε talk of the town και παρόλο που περνώντας τα χρόνια η Πατησίων άλλαξε μορφή, η «Χαρά» δεν έχασε τους φανατικούς θαμώνες. Πλέον, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του γιου του Νίκου, τον Σταύρο, ο οποίος αποφάσισε να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του καταστήματος.

Facebook/xarapatisserie

Οι σομόν τοίχοι, τα τραπεζάκια οι καρέκλες σε δανέζικο στυλ και οι καθρέφτες με τους κοκοφοίνικες στέκουν στη θέση τους χρόνια τώρα. Τα γλυκά σερβίρονται σε προσελάνινα πιατάκια και τα παγωτά, που έρχονται σε γενναίες μερίδες, σε ανοξείδωτα σκαφάκια με σημαιάκια και όλα τα συμπαρομαρτούντα, ταξιδεύοντάς μας στον χρόνο. Το βασικό όμως είναι ότι ο Σταύρος με μεράκι και επιμονή κατάφερε να διατηρήσει τις συνταγές της Αριστέας και παρά τις κρίσεις που πέρασε η χώρα, να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών. Για παράδειγμα, το βουβαλίσιο γάλα φτάνει από την Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης από ζώα που σιτίζονται με αυστηρά ελεγχόμενες τροφές από τους μοναχούς, ενώ σε καμιά παρασκευή δεν χρησιμοποιούνται έτοιμα μείγματα.

 Facebook/xarapatisserie

Ποια είναι τα δημοφιλή γλυκά της «Χαράς» στην Πατησιών

Η σπεσιαλιτέ της «Χαράς» είναι το εκμέκ, που θα το βρείτε σε έξι διαφορετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων το γκιουζέλ με βάση πουτίγκας και βουβαλίσια κρέμα, το πολιτικό με παγωτό καϊμάκι, που είναι και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, ένα με κρέμα βανίλια αλλά, και το Mastik Ekmek, το εκμέκ της θείας Σταματίας από την Αττάλεια με κρέμα μαστίχας, σαντιγί, κανέλα και φιστίκι.

Ταυτόχρονα, θα βρείτε και άλλα πολίτικα γλυκά, όπως το κλασικό γαλακτομπούρεκο και το καταΐφι, καρυδόπιτα, καζάν ντιπί με βελούδινη κρέμα και τραγανή κρούστα από ζάχαρη, μια τρομερή γαλατόπιτα με σφολιάτα, ή το «Πάσχα», όπως λέγεται ο μπακλαβάς που σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι. Από τις βιτρίνες των ψυγείων δεν λείπουν και οι πάστες από τα παλιά, όπως η ανάμεικτη της «Χαράς», η πάστα σαράι κανταΐφι, τα ποντικάκια που αγαπούσαμε μικροί, η αμυγδάλου, η σεράνο, ή το Μαρακαΐμπο, μία σοκολάτα γάλακτος με βύσσινο δηλαδή, ενώ υπάρχουν και τα πιο μοντέρνα γλυκίσματα, όπως το μπανόφι, ή το σουφλέ σοκολάτας.

Βέβαια, την τιμητική τους στη «Χαρά» έχουν τα παγωτά. Το καϊμάκι παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα, αλλά επίσης θα ανακαλύψετε και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως παγωτό ρυζόγαλο, παρφέ σε διάφορες παραλλαγές, παγωτό τριαντάφυλλο που θυμίζει λουκούμι, παγωτό της χανούμισσας και του πασά, ενώ υπάρχουν και παγωτά χωρίς ζάχαρη, αλλά και vegan για τους πιο εναλλακτικούς, γιατί ο κύριος Σταύρος συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν με έναν τρόπο μοναδικό.

Τα παγωτά σερβίρονται με διάφορους τρόπους. Το καϊμάκι, ας πούμε, μπορεί να το φάτε με γλυκό κυδώνι, ενώ από τις πιο διάσημες εκδοχές είναι το κλασικό της «Χαράς» και φυσικά το Σικάγο, που πραγματικά είναι η αποθέωση της σοκολάτας και θα σας γυρίσει πίσω στα παιδικά σας χρόνια, τότε που όπου πηγαίνατε με συγγενείς και φίλους παραγγέλνετε μόνο αυτό. Δυνατό και για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι και το Ρόκι, με πάστα σοκολατίνα, καϊμάκι, σαντιγί, σος σοκολάτας και αμύγδαλο.

Αν τώρα δεν έχετε χρόνο να καθίσετε, μπορείτε να το πάρετε και στο χέρι σε χωνάκι all time classic, που γεμίζει με τον παλιό τον τρόπο, δηλαδή με σπάτουλα σε στρώσεις, ενώ αν ετοιμάζετε κάποια εκδήλωση, μπορείτε να διαλέξετε και το ποδήλατο παγωτού και να ενθουσίασατε τους καλεσμένους σας.

Φυσικά στη «Χαρά» ξεχάστε τη δίαιτα και τις θερμίδες, αν και υπάρχουν πολλά γλυκά χωρίς ζάχαρη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να βυθιστείτε στην απόλαυση χωρίς τύψεις και ενοχές.

Πατησίων 339, Αθήνα,  2102287266