Κριτσίνια

Τα vegan κριτσίνια από χαρούπι της Αργυρώς είναι η πιο νόστιμη απάντηση στην υγιεινή διατροφή

Το χαρούπι είναι ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Αν και αρχικά είχε το ρόλο της ζωοτροφής, η αξία αυτού του διατροφικού θησαυρού εκτιμήθηκε κυρίως στους πολέμους και στις εποχές της ανέχειας.

Η θρεπτική αξία του χαρουπιού, είναι μεγάλη. Θεωρείται μιας πρώτης τάξης τροφή, καθώς είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πηγή φυτικών ινών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Η γεύση του μοιάζει αρκετά με αυτή της σοκολάτας γι αυτό και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό. Γίνεται αλεύρι αλλά και μέλι και ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να κάνει θαύματα στην κουζίνα σας. Το χαρούπι επιλέγει και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξει μοναδικά και υγιεινά κριτσίνια, με μια vegan συνταγή για ένα φανταστικό σνακ που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας.

Υλικά

1/2 φλ. ελαιόλαδο ή μισό μισό ελαιόλαδο-σουσαμέλαιο
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1φλ. χαρουπάλευρο
2 φλ. αλεύρι βρώμης ή κριθάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
σουσάμι αναποφλοίωτο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζετε το λάδι, το κρασί και το αλάτι. Ανακατεύετε με σύρμα. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό και το προσθέτετε στο λάδι. Ανακατεύετε.

Ανακατεύετε το χαρουπάλευρο με το μπέικιν και το προσθέτετε στα υγρά υλικά. Ανακατεύετε με σπάτουλα. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε ελαφρά, μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε για 15 λεπτά.

Πλάστε λεπτά μακρόστενα κριτσίνια και κυλήστε τα σε σουσάμι. ΤΒάλτε τα σε λαμαρίνα και ψήστε στους 160ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25′ να γίνουν τραγανά. Αφού κρυώσουν, βάλτε τα σε αεροστεγές κουτί.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο site της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου