Συνταγή για καλαμαράκια

Συνταγή για καλαμαράκια τηγανητά -Τα μυστικά για να βγουν μαλακά μέσα και τραγανά απ' έξω

Τα καλαμαράκια είναι το αγαπημένο πιάτο της Καθαράς Δευτέρας.

Είτε επιλέξετε κατεψυγμένα είτε φρέσκα, τα καλαμαράκια στο τηγάνι είναι απόλαυση, αρκεί να έχουν τραγανή κρούστα και να είναι μέσα μαλακά. Πώς θα το πετύχετε αυτό όμως;

Αν τα καλαμαράκια που θα φτιάξετε στο σπίτι είναι κατεψυγμένα, βασική προϋπόθεση είναι να τα ξεπαγώσετε καλά.

Αν πάλι είναι φρέσκα, κόψτε τα πλοκάμια, καθαρίστε τα και αφαιρέστε το εσωτερικό τους χωρίς να παραλείψετε το κόκκαλο. Αφού ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία κόψτε σε ροδέλες, ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στραγγίξουν.

Τα μυστικά για να βγουν τα καλαμαράκια τραγανά απ' έξω και μαλακά μέσα

Πριν ξεκινήστε το οτιδήποτε θυμηθείτε πως, για να βγουν μαλακά μέσα και τραγανά απ’ έξω είναι, τα καλαμαράκια πρέπει να μπουν σε καυτό λάδι. Επίσης, το αλάτι καλό είναι να μπαίνει στο τέλος, αφού τηγανιστούν δηλαδή, για να μην σφίξουν.

Το πρώτο μυστικό για να βγουν τα καλαμάρια όπως πρέπει είναι να τα βάζετε στο καυτό λάδι τελείως στεγνά. Χωρίς καθόλου υγρασία και νερό επάνω τους. Αν δεν είναι στεγνά δεν θα βγουν τραγανά, αντιθέτως θα είναι πολύ μαλακή η κρούστα τους.

Επίσης, για να έχετε την τέλεια κρούστα, φροντίστε να μην αφήσετε τα καλαμαράκια περισσότερη ώρα από όσο χρειάζονται. Αφού το λάδι θα είναι έτσι κι αλλιώς καυτό, ιδανικός χρόνος είναι τα 3 λεπτά. Επιπλέον, στο τηγάνι σας φροντίστε να προσθέτετε τα καλαμαράκια λίγα -λίγα, καθώς αν μπουν όλα μαζί αφενός θα πέσει η θερμοκρασία, αφετέρου, παραγεμίζει το σκεύος και δεν τηγανίζονται σωστά.

Μην ξεχνάτε πως, τα καλαμαράκια για να είναι απολαυστικά -και κατ’ επέκταση τραγανά- πρέπει να σερβίρονται ζεστά, αμέσως μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι.

Τέλος, το «μυστικό» συστατικό είναι το λεμόνι. Με λίγο λεμόνι, θα είναι απολαυστικά και πεντανόστιμα.

Δείτε μια συνταγή για καλαμαράκια τηγανητά

Υλικά

Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
Αλεύρι
Αλάτι
Λεμόνι
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι.

Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε.

Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.