Φωτογραφία: Shutterstock

Τα μυστικά για να βγει η μαγειρίτσα πεντανόστιμη και χυλωμένη, όπως πρέπει

Το Πάσχα είναι μια βδομάδα μακριά και οι προετοιμασίες για το εορταστικό τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει, με την αναζήτηση της τέλειας συνταγής για μαγειρίτσα να είναι ζητούμενο.

Το σήμα κατατεθέν της Ανάστασης είναι η μαγειρίτσα, το πιάτο που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη, υπάρχουν όμως ορισμένα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε την πιο λαχταριστή σούπα, τέλεια χυλωμένη και απίστευτα γευστική.

Τα μυστικά για την τέλεια μαγειρίτσα

Ξεκινώντας, αν θέλετε η μαγειρίτσα να βγει χυλωμένη με τέλεια υφή πρέπει να τσιγαρίσετε τα συκωτάκια με το κρεμμύδι σας και λίγο αλεύρι. Αυτό αφενός θα δώσει γεύση στα συκωτάκια, αφετέρου θα βοηθήσει τη σάλτσα μετέπειτα να βγει πηχτή.

Αν θέλετε πάλι η μαγειρίτσα να είναι νόστιμη αλλά συγχρόνως ελαφριά προτιμήστε να βράσετε πρώτα τα εντόσθια για περίπου 10 λεπτά αφού πρώτα τα έχετε καθαρίσει καλά.

Το καθάρισμα παίζει καθοριστικό ρόλο. Εκτός από τον βρασμό λοιπόν, μπορείτε να αφήσετε τη συκωταριά σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για πέντε ώρες και έπειτα να στραγγίξτε καλά.

Επίσης σημαντική είναι η επιλογή του κρέατος ώστε να μην έχει έντονη μυρωδιά η μαγειρίτσα. Τα γάλακτος αρνάκια ή κατσικάκια (ανάλογα τι θα επιλέξετε) είναι ιδανικά καθώς δεν μυρίζουν τόσο πολύ ενώ ένα μυστικό ακόμη είναι αφού τα τσιγαρίσετε να τα σβήστε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Τέλος, το «μαγικό» συστατικό για κάθε σούπα και κυρίως για τη μαγειρίτσα, είναι το αυγολέμονο. Υπολόγισε περίπου όσα αυγά, τόσα λεμόνια για να έχει το πιάτο σας τόση οξύτητα όση χρειάζεται.

Δείτε παρακάτω μια συνταγή για μαγειρίτσα

Υλικά

  • 1 συκωταριά από κατσικάκι γάλακτος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο
  • λίγα φύλλα μαρουλιού
  • μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 100 γρ. ρύζι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1+½ lt ζωμό βοδινού

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αυγού
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τη συκωταριά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μέχρι να βράσουν για 10 λεπτά και σουρώνουμε.

Μόλις κρυώσει η συκωταριά, τη μεταφέρουμε σε ένα ξύλο κοπής, την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τσιγαρίζουμε. Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Έπειτα, προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 1 ώρα. 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού, προσθέτουμε το ρύζι, τον μαιντανό και τον άνηθο. Αν δούμε πως το ρύζι «πίνει» πολύ νερό προσθέτουμε μια κούπα επιπλέον.

Για το αυγολέμονο:

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζουμί από τη κατσαρόλα, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα χειρός. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά, αδειάζουμε όλο το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά.