Συνταγή για τη βασιλική κις Λορέν με σπανάκι -Το επίσημο πιάτο της στέψης του Βασιλιά Καρόλου
Εν όψει της πολυαναμενόμενης τελετής για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ' το επερχόμενο Σάββατο, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες.
Προκειμένου να γιορτάσουν συλλογικά τη Στέψη του Βασιλιά τους, οι κάτοικοι της εκάστοτε γειτονιάς και κοινότητας ενθαρρύνονται να συγκεντρωθούν στα λεγόμενα «Coronation Big Lunches», που θα λάβουν χώρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή 7 Μαΐου.
Η βασιλική οικογένεια έχει ορίσει ως επίσημο πιάτο της εκδήλωσης μια κις Λορέν από σπανάκι, φάβα και εστραγκόν. Μάλιστα, μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα social media, οι royals μοιράστηκαν τη συνταγή για τη νόστιμη κις ώστε να μπορέσει ο κόσμος να τη μαγειρέψει και να την απολαύσει στα coronation big lunches που αναμένεται να διοργανωθούν.
Πρόκειται για ένα vegetarian πιάτο, πεντανόστιμο και χορταστικό το οποίο αποτελεί το ιδανικό φαγητό για πάσης φύσεως εορταστικό γεύματα.
Yλικά
Για τη ζύμη:
- 125 γρ. απλό αλεύρι
- Πρέζα αλάτι
- 25 γραμμάρια κρύο βούτυρο, σε κύβους
- 25 γραμμάρια λαρδί
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- Ή 1 τεμάχιο έτοιμης ζύμης 250 γρ.
Για τη γέμιση:
- 125ml γάλα
- 175ml διπλή κρέμα γάλακτος
- 2 μεσαία αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν,
- Αλάτι και πιπέρι
- 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί τσένταρ,
- 180 γρ. μαγειρεμένο σπανάκι, ελαφρά ψιλοκομμένο
- 60 γρ. μαγειρεμένα φασόλια ή φασόλια σόγιας
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ- προσθέστε τα λίπη και τρίψτε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων σας μέχρι να έχετε μια αμμώδη υφή σαν ψίχουλα ψωμιού.
- Προσθέστε λίγο-λίγο το γάλα και ενώστε τα υλικά σε μια ζύμη.
- Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.
- Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε κύκλο λίγο μεγαλύτερο από το πάνω μέρος της φόρμας και πάχους περίπου 5 mm.
- Στρώστε τη φόρμα με τη ζύμη, προσέχοντας να μην υπάρχουν τρύπες, γιατί το μείγμα μπορεί να διαρρεύσει. Σκεπάζετε και ξεκουράζετε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
- Στρώνετε τη φόρμα ζαχαροπλαστικής με λαδόκολλα, προσθέτετε φασόλια ψησίματος και ψήνετε στα τυφλά για 15 λεπτά, πριν αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και τα φασόλια ψησίματος.
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
- Χτυπήστε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα βότανα και τα καρυκεύματα.
- Σκορπίστε το 1/2 του τριμμένου τυριού στη βάση που ψήθηκε στα τυφλά, προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φασόλια και τα μυρωδικά και περιχύστε με το υγρό μείγμα.
- Εάν χρειάζεται, ανακατέψτε απαλά το μείγμα για να διασφαλίσετε ότι η γέμιση θα διασκορπιστεί ομοιόμορφα, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τη ζαχαροπλαστική.
- Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.