ψωμι για τοστ

Σπιτικό ψωμί για τοστ και σάντουιτς -Το καλύτερο ψωμί που δοκιμάσατε ποτέ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από τη μυρωδιά του ψωμιού που ψήνεται στην τοστιέρα, στις 8 το πρωί. Είναι η στιγμή που απολαμβάνεις το ξηροψημένο ψωμάκι και το λιωμένο μαστιχωτό τυρί και την καπνιστή γαλοπούλα -ή όποιον άλλο συνδυασμό κάνουμε κέφι.

Πώς θα σας φαινόταν όμως να απογειώσετε το ψωμί φτιάχνοντάς το μόνες σας; Δεν χρειάζεται πολλά υλικά. Αλεύρι, νερό, μαγιά, λίγο γάλα, βούτυρο και αλάτι. Και θα έχετε το καλύτερο ψωμί για τοστ και σάντουιτς που δοκιμάσατε ποτέ!

Με τη συνταγή του φανταστικού TheCookInYou.gr θα φτιάξετε το πιο νόστιμο ψωμί για τοστ. Αφράτη ψίχα και ξηροψημένη κόρα. Είναι ιδανικό να ψηθεί ή και να καταναλωθεί άψητο με όποια συστατικά επιλέξετε.

Όταν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε ότι έτσι πρέπει να είναι το καλό ψωμί για τοστ και σάντουιτς. Αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο για να σκεπάσει τα υλικά που θα βάλουμε μέσα. Αυτό το ψωμί αναδεικνύει τα υλικά, ξεχωρίζει με τη γεύση του και χαρίζει στα τοστ μας μοναδική νοστιμιά.

Χρειάζεται δύο φουσκώματα για να γίνει αφράτο, μην το παραμελήσετε. Ψήστε το, αφήστε το να κρυώσει και μόνο τότε κόψτε το σε λεπτές φέτες με ένα καλό μαχαίρι ψωμιού. Φυλάξτε το στο ψυγείο για μερικές μέρες ή στην κατάψυξη έως 2 μήνες. Θα έχετε καθημερινά φρέσκο και νόστιμο ψωμί για τα τοστάκια σας. Και φυσικά θα είναι δικό σας χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Φωτογραφία: Thecookinyou.gr

Υλικά

360 ml χλιαρό νερό
90 ml χλιαρό γάλα
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 και 1/4 κ.γ. αλάτι
600 – 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για επάλειψη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και το γάλα. Πρέπει να είναι χλιαρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει στην επιφάνεια.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 1 κούπα από το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα υγρά με την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν χρεαστεί σταματάμε το μίξερ και με μία ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ. Όταν το ζυμάρι μαζευτεί στο γάντζο, δημιουργώντας μία μπάλα και έχει ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα, τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μία μαλακή και πολύ ελαστική ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Δημιουργούμε μία μπάλα και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο, μεγάλο και γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος.

 Φωτογραφία: Thecookinyou.gr

Βήμα 2: Πλάθουμε το ψωμί και αφήνουμε για φουσκώσει για 2η φορά.
Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί, πιέζουμε με τις γροθιές μας να φύγει ο αέρας. Τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Ανοίγουμε με τον πλάστη και χωρίς να τον πιέζουμε πάνω στη ζύμη, σε ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 25×35 εκατοστών περίπου.

Ρολλάρουμε τη ζύμη από τη μικρότερη πλευρά (των 25 εκ.) και τοποθετούμε σε μία μακρόστενη λαδωμένη φόρμα για κέικ διαστάσεων 29×10 εκ. (περίπου). Σκεπάζουμε ξανά με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C (με αέρα).

Βήμα 3: Ψήνουμε το ψωμί.
Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε χαμηλή θέση στο φούρνο, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει το ψωμί ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Αν ο φούρνος είναι δυνατός και το ψωμί πάρει χρώμα νωρίτερα, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Κόβουμε σε φέτες αφού κρυώσει εντελώς.

Καλά τυλιγμένο με μεμβράνη, διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα και στην κατάψυξη για 2 μήνες.