Πρέτζελ: Τα γερμανικά κουλούρια που συνοδεύουν τέλεια τη μπίρα σου -Με χοντρό αλάτι, υπέροχη ζύμη και κρούστα
Το αντίπαλον δέος του δικού μας κουλουριού Θεσσαλονίκης είναι το γερμανικό πρέτζελ. Ένα ιδιαίτερο αλμυρό κουλούρι με λεία εξωτερική επιφάνεια κι ένα φανταστικό ζυμαράκι εσωτερικά.
Αν κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό σας να φτιάξετε αυτά τα λαχταριστά ιδιαίτερα κουλούρια που βρίσκουμε σε αφθονία στις γερμανικές πόλεις, τότε αυτή είναι η κατάλληλη εποχή. Αφορμή ο Οκτώβριος, ο μήνας που φέρνει μαζί του το Octoberfest, το μεγαλύτερο παγκοσμίως λαϊκό πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο στην πλατεία Τερέζινβισε της περιοχής Λούντβιχσφορστατ-Ίζαρφορστατ. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστής είναι το εθνικό ποτό των Γερμανών, η μπίρα, τα λουκάνικα και τα πρέτζελ.
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος έφτιαξε τα πρώτα πρέτζελ στη Γερμανία. Ωστόσο, τουλάχιστον όσον αφορά το σχήμα τους, λέγεται ότι έχει θρησκευτικό συμβολισμό αφού ο ιδιαίτερος ζυμαρένιος κόμπος που έχουν στη μέση, συμβολίζει τα χέρια μοναχού που σταυρώνονται για την προσευχή.
Αν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε τη μπίρα σας παρέα με μερικά πρέτζελ με χοντρό αλάτι, τότε σηκώστε μανίκια και ακολουθήστε την υπέροχη συνταγή από το Icookgreek.com
Υλικά
½ λίτρο γάλα
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι και λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι για το ταψί
1 λίτρο νερό
1 κουταλιά μαγειρική σόδα
1 ασπράδι αυγού
χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το βράσετε και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Σε μία μεγάλη λεκάνη αναμειγνύετε το ζεστό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτετε 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει σα χυλός. Το αφήνετε να φουσκώσει 45’ μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνετε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνετε 10’ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χτυπάτε τη ζύμη. Την κόβετε σε 20 κομμάτια τα οποία σκεπάζετε και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσουν 1 ώρα. Σχηματίζετε σε κάθε κομμάτι της ζύμης μία κορδέλα μήκους 10-12 εκ.
Φτιάχνετε τα πρέτζελ ως εξής: πιάνετε το κάθε κομμάτι από τις δύο άκρες και τις γυρίζετε προς το κέντρο σε σχήμα καρδιάς που στο τέλος καταλήγει σ’ ένα κόμπο σαν «χ» έτσι ώστε το ψωμάκι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα με τις τρεις τρύπες. Αφήνετε τα πρέτζελ να ξεκουραστούν 10’ περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C και πασπαλίζετε ένα ρηχό ταψί με καλαμποκάλευρο. Βράζετε 1 λίτρο νερό με τη σόδα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Ζεματάτε τα πρέτζελ 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
Τα τοποθετείτε στο ταψί. Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφετε τα πρέτζελ. Τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα ψήνετε 15’ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.