Συνταγή για νόστιμο και αφράτο ψωμί του τοστ -Με μόλις 5 υλικά, χωρίς ζάχαρη
Το τοστ με τυρί είναι ίσως το πιο παρηγορητικό και οικείο γρήγορο φαγητό που βρίσκει κανείς σε κάθε κουζίνα.
Τα σνακ είναι απαραίτητα μέσα στην ημέρα για να μην μένεις για ώρες νηστική και για να έχεις ενέργεια στην καθημερινότητά σου. Σνακ, όπως μια φέτα ψωμί του τοστ με γαλοπούλα και τυρί ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι, ακόμη και 10 ανάλατα αμύγδαλα είναι επιλογές που μπορούμε να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για να κρατήσουμε την πείνα και τη λιγούρα μακριά μέχρι το επόμενο γεύμα.
Εμείς βρήκαμε στο Instagram μία συνταγή για ψωμί του τοστ την οποία αποκαλύπτει μια Ελληνίδα διαιτολόγος στο προφίλ της στο Instagram. Όπως σημειώνει η κλινική διαιτολόγος Έφη Κολοβέρου: «Αυτή η συνταγή είναι ό,τι πιο χρήσιμο πιστεύω καθώς καθημερινά με ρωτάτε τι ψωμί του τοστ να πάρω αφού τα περισσότερα είναι τόσο επεξεργασμένα. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να βρείτε αρκετές αξιόλογες επιλογές εκεί έξω. Αλλά σαν τα σπιτικά προϊόντα τίποτα».
Συνταγή για νόστιμο και αφράτο ψωμί του τοστ
Με 5 μόλις υλικά, 100% ολικής, χωρίς πρόσθετα, χωρίς ζάχαρη μόνο με υλικά της φύσης, μπορείς να φτιάξεις το πιο νόστιμο ψωμί του τοστ.
Υλικά (για φόρμα 10 x 30 εκ)
- 585γρ κοσκινισμένο αλεύρι ολικής
- 45 γρ βούτυρο (είναι ελάχιστο μην το φοβηθείτε)
- 9γρ ξηρή μαγιά
- 390γρ νερό χλιαρό
- 10γρ αλάτι (ή και λιγότερο)
Εκτέλεση
Αρχικά λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι (κοσκινισμένο) στο μίξερ με το γάντζο για λίγα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτετε και το αλάτι. Ρίχνετε το υγρό μίγμα στο μίξερ και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια ωραία μαλακή ζύμη. Σε χαμηλή ταχύτητα και πάλι. Μόλις το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο αφήνετε τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη. Έπειτα κόβετε τη ζύμη στα 2. Παίρνετε το ένα ζυμαράκι και το ανοίγετε όπως φαίνεται στο βίντεο. Ρολάρετε και μεταφέρετε σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ να καλύψει τη μισή επιφάνεια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη μισή ζύμη και τοποθετείτε δίπλα στην πρώτη. Αφήνετε για ακόμα μια ώρα σκεπασμένο.
Αλείφετε τη βαση με αυγό. Ψήνετε για 15 λεπτά στους 230 βαθμούς και έπειτα χαμηλώνετε και ψήνετε ακόμα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Και μόλις φτιάξατε το πιο υγιεινό ψωμί του τοστ!
Όταν θα βγάλετε το ψωμί από το φούρνο πιθανά να είναι αρκετά σκληρό από πάνω. Μην τρομάξετε. Αυτό θα μαλακώσει μέσα στις επόμενες ώρες. Αφήστε ιδανικά όλο το βράδυ εκτός ψυγείου και κόψτε το την επόμενη μέρα. Θα έχει την τέλεια σύσταση.
Για vegan παραλλαγή χτυπάτε από την αρχή στο μίξερ το αλεύρι με το χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά και έχετε προσθέσει και 45 ml λάδι. Πριν ψήσετε αλείφετε με κάποιο φυτικό ρόφημα.