Συνταγή για λαχταριστή μαγειρίτσα -Το μυστικό για τέλειο χύλωμα και πλούσια γεύση
To Πάσχα είναι πλέον μία ανάσα μακριά και εμείς προετοιμαζόμαστε για τα εορταστικά τραπέζια και τις συνταγές για παραδοσιακά φαγητά.
Και φυσικά μία είναι η πρωταγωνίστρια του πασχαλινού τραπεζιού, το κατεξοχήν πιάτο που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας -η παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Η λαχταριστή σούπα είναι σήμα κατατεθέν της πασχαλινής περιόδου και φυσικά έχει την τιμητική της στο εορταδιτκό τραπέζι. Πρόκειται για ένα φαγητό που μας φέρνει κοντά, καθώς το απολαμβάνουμε όταν γυρίζουμε το βράδυ από την Ανάσταση με τους αγαπημένους μας.
Γυρνώντας στο σπίτι μας περιμένει στο σπίτι μια κατσαρόλα με μπόλικη αχνιστή μαγειρίτσα, πυκνή, αυγολεμονάτη και λαχταριστή, βάλσαμο για το στομάχι.
Ωστόσο πρόκειται επίσης για μία απαιτητική συνταγή και υπάρχουν ορισμένα μυστικά τρικ τα οποία καλό είναι να μην αγνοεί κανείς αν επιθυμεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Εμείς λοιπόν βρήκαμε για εσάς μία καταπληκτική συνταγή για μαγειρίτσα και συγκεντρώσαμε ταυτόχρονα ορισμένα μυστικά για να βγει χυλωμένη, αρωματική και πεντανόστιμη.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια συκωταριά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1+½ lt ζωμό βοδινού
- 100 γρ. ρύζι, γλασέ
- 1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο + extra για το σερβίρισμα
- 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το αυγολέμονο
- 3 κρόκους αυγού
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- 100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τη συκωταριά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι, τη ζεματάμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Τοποθετούμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Μόλις κρυώσει η συκωταριά, τη μεταφέρουμε σε ένα ξύλο κοπής, την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά.
- Έπειτα, προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 1 ώρα. 10-20 λεπτά πρίν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού, προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο.
- Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης και ανακατεύουμε εκ νέου.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζουμί από τη κατσαρόλα, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα χειρός. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά, αδειάζουμε όλο το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:
Mυστικά επιτυχίας για τέλεια μαγειρίτσα:
⇒ Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά. Αφήνουμε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Με αυτή την προετοιμασία, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά. Πλέκουμε τα καθαρισμένα εντεράκια κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε, για να ψιλοκόβονται εύκολα.
⇒Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ για να δώσουν γεύση και άρωμα.
⇒ Όσο πιο ψιλοκομμένο είναι το ξερό κρεμμύδι μας τόσο πιο πολύ βοηθάει στο να χυλώσει η μαγειρίτσα.
⇒Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο και προσέχουμε να μας βγει πηχτό και να μη μας κόψει καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για το χύλωμα της σούπας. Διαβάστε τα μυστικά για τέλειο αυγολέμονο εδώ.