O μουσακάς αλλιώς: Η ευφάνταστη συνταγή του Γιάννη Λουκάκου με κανελόνια
Ο μουσακάς είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά.
Πόσες φορές έχεις λιγουρευτεί ένα κομμάτι μουσακά με μελιτζάνα που λιώνει στο στόμα, μυρωδάτο μοσχαρίσιο κιμά και αφράτη μπεσαμέλ, αλλά σκέφτεσαι πως έχει πολλές θερμίδες;
Λατρεύουμε όμως το καλό φαγητό και καμιά φορά ενδίδουμε σε ένα λαχταριστό πιάτο μουσακά. Επειδή μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πιάτα, βρήκαμε την συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο μουσακά.
Ο γνωστός σεφ μαγειρεύει μουσακά με κανελόνια και υπόσχεται ότι το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει. «Είναι μουσακάς απλά είναι αλλιώς. Είναι πιο ιδιαίτερος και έιναι και με κανελλόνια. Ξέρεις τι άλλο είναι; Άντε γεια, αυτό είναι!» σημειώνει με χιούμορ στο προφίλ του στο Ιnstagram.
Ας δούμε την συνταγή:
Υλικά
- 16 λαζάνια
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 180 γρ. πατάτες, κομμένες σε μικρό καρέ
- 600 γρ. σάλτσα με μοσχαρίσιο κιμά
- 100 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μεσαίο καρέ
- 100 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μεσαίο καρέ
- 120 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 12 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 850 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ
- 700 γρ. σάλτσα τομάτας
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
Βράζουμε τα λαζάνια μέχρι να γίνουν εύκαμπτα και να μπορούμε να τα τυλίξουμε. Τα κρυώνουμε σε νερό με παγό, τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα λαδώνουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τις αλατίζουμε, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη μελιτζάνα και το κολοκύθι.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη σάλτσα κιμά, τις πατάτες, τα λαχανικά, τον μαϊντανό και την ντομάτα κονκασέ. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Παίρνουμε ένα φύλλο λαζάνι, βάζουμε επάνω του λίγη από τη γέμιση (70 γρ. περίπου) και πιάνοντας την κάτω πλευρά του ζυμαρικού το τυλίγουμε σε ρολό, το κάνουμε κανελόνι. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα λαζάνια.
Σε ένα ταψί διαστάσεων 24x30 εκ. αδειάζουμε τη σάλτσα τομάτας και πάνω της τοποθετούμε τα κανελόνια, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η σάλτσα μπεσαμέλ, για 15-20 λεπτά περίπου.
Tip: Για μια λιγότερο χρονοβόρα εκτέλεση μπορείτε απλώς να στρώσετε τα υλικά σε διαδοχικές στρώσεις στο ταψί. Ξεκινάτε με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτετε τα λαζάνια και έπειτα τη γέμιση, συμπληρώνοντας 3 στρώσεις λαζάνια και 2 γέμιση. Προσθέτετε τη σάλτσα μπεσαμέλ και την παρμεζάνα και ψήνετε, όπως περιγράφεται παραπάνω.
Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου.