Φωτογραφία: shutterstock

Συνταγή για λαχταριστό μοσχαράκι κοκκινιστό -Τα μυστικά για το τέλειο καραμέλωμα

Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι ίσως το πιο δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό κατσαρόλας.

Συνδυασμένο με μακαρόνια, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ, με ρύζι, με κριθαράκι ως γιουβέτσι ή με πουρέ μελιτζάνας ως χουνκιάρ μπεγεντί αποτελεί μια σταθερή βάση για πολλά αγαπημένα πιάτα

Στα κοκκινιστά φαγητά τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αρώματα και τις εντάσεις της σάλτσας, ωστόσο αυτό μπορεί και να λειτουργήσει ως «παγίδα» καθώς δεν αρκεί για να πετύχει κανείς την απόλυτη γεύση. Στην τελική, το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής και οφείλουμε να του αφιερώσουμε την απαραίτητη προσοχή.

Το ιδανικό μοσχάρι κοκκινιστό έχει μια έντονη γεύση καραμελωμένου κρέατος χωρίς να είναι σκληρό η στεγνό και αγκαλιάζεται από μια πηχτή και νόστιμη σάλτσα ντομάτας που δένει όλα τα στοιχεία μεταξύ τους και ενσωματώνει τη νοστιμιά του κρέατος,

Στην παρακάτω συνταγή θα μάθετε πως να πετυχαίνετε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα και ακολουθώντας τα tips που προτείνουμε θα δημιουργήσετε ένα μοσχαράκι κοκκινιστό που θα λιώνει στο στόμα!

Υλικά

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από την ελιά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρό καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. ντομάτες ολόκληρες από κονσέρβα, αλεσμένες
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται

Εκτέλεση

  • Αλατίζουμε τo κρέας από όλες τις πλευρές.
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι, απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον ζωμό και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται.
  • Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 2 περίπου ώρες.
  • Παρότι θέλουμε να υπάρχει σάλτσα στο μοσχάρι, δεν θέλουμε πολλά υγρά. Αν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε σιγομαγειρεύουμε χωρίς καπάκι ώστε να εξατμιστούν. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε πάλι, αν χρειάζεται.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:

Tips

  1. Για να βγει το κρέας πολύ νόστιμο, το μυστικό είναι να τσιγαριστεί σταδιακά σε μικρές δόσεις, σε πολύ δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές του. Αυτό γίνεται για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, πράγμα που θα συμβεί αναπόφευκτα αν ρίξουμε όλο μαζί το κρέας στη κατσαρόλα και ειδικά αν είναι κρύο απ’ το ψυγείο.
  2. Είναι επίσης σημαντικό το κρέας να είναι στεγνό πριν τσιγαριστεί γιατί έτσι δεν μεσολαβούν υδρατμοί ανάμεσα στο λάδι και το κρέας στη κατσαρόλα μας, και άρα μπορεί και ψήνεται δημιουργώντας το εξωτερικό καραμέλωμα.
  3. Το ιδανικό κομμάτι κρέατος για κοκκινιστό είναι η μοσχαρίσια σπάλα γιατί έχει αρκετό ενδομυϊκό λίπος και συνεπώς πιο πλούσια γεύση.