Λαχανοντολμάδες/ Φωτογραφία: Unsplash

Συνταγή για λαχανοντολμάδες της μαμάς -Το comfort food του φθινοπώρου

Οι λαχανοντολάδες είναι ένα από τα πιάτα που οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει με τα παιδικά μας χρόνια, όταν φτιάχναμε διάφορες συνταγές μέσα στην κουζίνα της μαμάς.

Λαχταριστοί και ιδιαίτερα γευστικοί, είναι σαν τα γεμιστά αλλά γίνονται στην κατσαρόλα και, έχουν μια υπέροχη υφή, αφού τα φύλλα από το λάχανο μαλακώνουν κατά τη διάρκεια του βρασμού και βγάζουν τα αρώματά τους σε κάθε μπουκιά.

Στη συνταγή που ανακαλύψαμε θα χρειαστείτε μόνο λαχανικά, κάτι που κάνει τη συνταγή ιδανική τόσο για όσους είναι vegan, όσο και για όσους ακολουθούν μια πιο προσεκτική διατροφή.

Τα υλικά υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας και παρά τη μπελαλίδικη διαδικασία που χρειάζεται για να γεμίσετε ένα- ένα τα φύλλα του λάχανου, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Σίγουρα αυτό το φαγητό είναι ιδανικό, τόσο για τις φθινοπωρινές ημέρες με βροχή, όσο και για ένα σαββατιάτικο γεύμα με την οικογένεια στο σπίτι.

Συνταγή για λαχανοντολμάδες

Υλικά

  • 1 λάχανο (2,5 κιλά)
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 160γρ ρύζι γλασέ
  • 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη (250γρ)
  • Νερό
  • 1 πρέζα καστανή ζάχαρη
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και το βράζουμε.

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και αφού βράσει το νερό, το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω και βράζουμε για 2-3’ λεπτά. Στη συνέχεια το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και βράζουμε για αλλά 2-3’ λεπτά.

Αφαιρούμε προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για περίπου 15’ λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 2-3’ λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 1-2’ λεπτά. Στη συνέχεια το ρύζι και σοτάρουμε για 1’ λεπτό ακόμα. Βάζουμε τη ντομάτα στον τρίφτη, 1 κούπα νερό, μαϊντανό, άνηθο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10’ λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ακουμπάμε το σουρωτήρι, μεταφέρουμε τη γέμιση για να στραγγίξει. Το ζουμί το κρατάμε για τη συνέχεια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό, τον άνηθο και σπασμένα φύλλα από το λάχανο για να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας.

Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο και αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα χωρίς κενά για να μη μας ανοίξουν στο βράσιμο.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τη γέμιση και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να φτάσει στο ύψος των λαχανοντολμάδων. Προστεθούμε αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς στο βράσιμο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν.