Συνταγή για κέικ με φρέσκα σύκα -Το απόλυτο, φθινοπωρινό σνακ
Η συνταγή της ημέρας είναι κέικ με φρέσκα σύκα και γιαούρτι.
Ένα απόλυτο, φθινοπωρινό σνακ που μπορείς να το επιλέξεις για πρωινό και όχι μόνο. Την συνταγή για κέικ με φρέσκα σύκα και γιαούρτι την βρήκαμε από τον σεφ Γιώργο Τσούλη και χρειάζεσαι 10 λεπτά για την προετοιμάσεις.
Αρωματικά και γλυκοφάγωτα, τα φρέσκα σύκα νοστιμίζουν σαλάτες, μπρουσκέτες και ζυμαρικά, γίνονται θαυμάσιες σάλτσες, μαρμελάδες ή και γλυκά του κουταλιού. Το σύκο θυμίζουμε ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σε βιταμίνες Α, Κ, φολικό οξύ και χαλκό. Στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένα από τα τρία πιο σημαντικά φυτά, μαζί με την ελιά και την άμπελο.
Συνταγή για κέικ με φρέσκα σύκα -Το απόλυτο, φθινοπωρινό σνακ
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 100 ml χυμό λεμονιού
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το κέικ:
- 270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή
- 4 αυγά μεγάλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 140 γρ. σύκα φρέσκα, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα:
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Φρέσκα σύκα, κομμένα στα 4
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
Για το σιρόπι:
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση το σιρόπι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το κέικ:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το τζίντζερ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο, πριν προσθέσουμε το επόμενο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να αφρατέψουν και τα αυγά.6Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σύκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε το κέικ για 55 λεπτά. Αποσύρουμε το κέικ από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε μια σχάρα, κάνουμε προσεκτικά μερικές τρύπες με ένα πιρούνι στην επιφάνειά του και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Απλώνουμε ομοιόμορφα το γιαούρτι σε όλη την επιφάνεια του κέικ, διακοσμούμε με φρέσκα σύκα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips: Πρέπει το βούτυρο και το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να αφρατέψει το μείγμα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα σύκα με αποξηραμένα.