Συνταγή για καλοκαιρινή ντοματόπιτα -Ακαταμάχητη και ζουμερή, ιδανική για σνακ
Η σημερινή συνταγή περιλαμβάνει μια γευστικότατη ντοματόπιτα, ιδανική για το καλοκαίρι.
Άκρως γευστική και ζουμερή πίτα που μπορείς να την φας για το μεσημεριανό σου γεύμα, αλλά και σαν σνακ.
Οι πίτες αποτελούν από τα πιο αγαπημένα πιάτα στην Ελλάδα και σίγουρα θα βρείτε πολλές και διάφορες παραλλαγές αν ψάξετε τις online συνταγές. Με χόρτα, πατάτα, σπανάκι, μανιτάρια, κολοκύθι, με φύλλο ή χωρίς, οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Εμείς βρήκαμε μια συνταγή για ακαταμάχητη ντοματόπιτα από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.
Συνταγή για καλοκαιρινή ντοματόπιτα -Ακαταμάχητη και ζουμερή, ιδανική για σνακ
Η απόλυτη ελληνική συνταγή για το καλοκαίρι ακούει στο όνομα ντοματόπιτα. Θα χρειαστείς 20 λεπτά για να την προετοιμάσεις και 90 λεπτά για να γίνει στον φούρνο. Ο βαθμός δυσκολίας αυτής της συνταγής είναι 1/5.
Τip: Προσέχουμε να εξατμιστεί η υγρασία από τη γέμιση, όταν μαγειρεύουμε, για να μη μας πανιάσουν τα φύλλα.
Υλικά
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 12 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
- 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 7 φύλλα για χωριάτικες πίτες
- Σουσάμι, για το πασπάλισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο, + έξτρα για το πασπάλισμα των φύλλων
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35x25 εκ. με ελαιόλαδο. Παίρνουμε το 1 φύλλο και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω στο άλλο φύλλο, ώστε να σχηματίσουμε έναν σταυρό, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και παίρνουμε άλλα 3 φύλλα και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο ταψί, πασπαλίζοντας τα και αυτά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε 1 φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα από πάνω. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε για 90 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο: