Συνταγή για γλυκιά πατσαβουρόπιτα -Τραγανή και πεντανόστιμη
Η Κυριακή είναι η ημέρα ξεκούρασης και ηρεμίας επομένως, θέλουμε χρόνο για εμάς. Τι καλύτερο λοιπόν από μια εύκολη συνταγή για το μεσημεριανό γεύμα;
Οι πίτες είναι από τα γλυκά- και αλμυρά- εδέσματα που λατρεύουμε να φτιάχνουμε, αφενός για την ευκολία τους, αφετέρου για τα γευστικά αποτελέσματα που μας προσφέρουν.
Με μια γρήγορη ματιά λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκαμε την πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι, τη συνταγή εκείνη που δεν θα σε «κλείσει» στην κουζίνα και όλοι θα απολαύσουν.
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δείχνει πώς θα φτιάξουμε τη συνταγή για τη γλυκιά πατσαβουρόπιτα στο πι και φι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις την ανάγνωση και να ετοιμάσεις τα υλικά σου.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την γλυκιά πατσαβουρόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 ml. γάλα
- 250 γρ. γιαούρτι
- 1\2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 ml. ηλιέλαιο
- 1\2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 αυγά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 300 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα και τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά, και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, αλείφουμε ένα ταψί 32x25 εκ. με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε το πρώτο φύλλο με βούτυρο. Το διπλώνουμε απαλά σαν ακορντεόν, διπλώνοντας και σηκώνοντας λίγο το φύλλο, μέχρι να μαζευτεί όλο. Το μεταφέρουμε έτσι διπλωμένο στο ταψί και το τοποθετούμε στην κάτω πλευρά του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα στο ταψί, μέχρι να γεμίσει.
Έπειτα, περιχύνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από όλη την επιφάνεια των φύλλων και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και βράζουμε για 3-4 λεπτά. ‘Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις είναι έτοιμη η πατσαβουρόπιτα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αμέσως την σιροπιάζουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε 5-10 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και έπειτα, κόβουμε την γλυκιά πατσαβουρόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.