Γιουβαρλάκια

Συνταγή για γιουβαρλάκια αυγολέμονο -Το μυστικό για να μη διαλυθούν στην κατσαρόλα

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι μια από τα πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Με καταγωγή που χάνεται στα βάθη της ιστορίας, το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί έναν γευστικό συνδυασμό που συνδυάζει τη ζεστασιά μιας σούπας με την πλούσια γεύση του κιμά. Η κρεμώδης υφή του αυγολέμονου, η ελαφριά οξύτητα του λεμονιού και η νοστιμιά του κιμά συνθέτουν ένα πιάτο που προσφέρει άνεση και ικανοποίηση σε κάθε μπουκιά.

Η προετοιμασία του περιλαμβάνει το ζύμωμα του κιμά με ρύζι και αρωματικά υλικά, δημιουργώντας μικρές μπουκιές που σιγοβράζουν σε ζωμό, αφήνοντας τα αρώματα να αναδείξουν τη γεύση τους. Το αυγολέμονο, από την άλλη, είναι μια χαρακτηριστική ελληνική σάλτσα που χαρίζει τη μοναδική της υφή στη σούπα, δένοντας τέλεια τα υλικά.

Συνταγή για γιουβαρλάκια αυγολέμονο:

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 600 γρ κιμά μοσχαρίσιο λάπα
  • 120 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.τ.σ άνηθο ψιλοκ.
  • 1 αυγό
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ½ lt ζωμό κοτόπουλο
  • ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο:

  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 ½ κ.τ.σ κόρν φλάουρ
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ½ κ.τ.σ βούτυρο

Ετοιμασία

  • Κόβουμε τα καρότα σε κομμάτια.
  • Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο (1/2 ποτήρι νερό ελαιόλαδο), τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και λίγα κοτσάνια από τον άνηθο και βάζουμε να βράσει.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες στο φαγητό σε αυτό το σημείο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και το σκόρδο που τα έχουμε τρίψει στο μούλτι και έπειτα τα έχουμε σουρώσει καλά με μια πετσέτα να φύγουν τα υγρά, τον άνηθο, το αυγό, τις 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Πλάθουμε καλά τον κιμά μας.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια των 30 γρ.
  • Μόλις βράσει ο ζωμός μας, χαμηλώνουμε και ρίχνουμε προσεχτικά ένα-ένα τα γιουβαρλάκια με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά.Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά, το κορν φλαουρ και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Με μια κουτάλα παίρνουμε από το ζωμό της κατσαρόλας και προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές. Ενσωματώνουμε όλο το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, αφήνουμε να πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα μέχρι να λιώσει.
  • Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.
  • Σερβίρουμε σε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο άνηθο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Γιουβαρλάκια/ Shutterstock

Γιατί σας διαλύονται τα γιουβαρλάκια;

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Συρίγος στο site του petros-syrigos, o κιμάς πρέπει να είναι μοσχαρίσιος και να έχει μικρή ποσότητα από χοιρινό κιμά.

Για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια, πρέπει να τα πλάσετε πάρα μα πάρα πολύ καλά, ώστε να σφίξουν και να μην αρχίσουν να φεύγουν κομμάτια μέσα στη κατσαρόλα.

Επίσης, πριν τα πετάξετε στην κατασαρόλα, πρέπει να τα αλευρώσετε πολύ καλά. Αφού τα αλευρώσετε, τότε πολύ προσεχτικά θα βάλετε τα γιουβαρλάκια ένα προς ένα στο νερό/ζωμό που βράζει.

Ο νούμερο ένας λόγος που διαλύονται τα γιουβαρλάκια σε πολλούς και πολλές δεν είναι ούτε η λάθος αναλογία του κιμά, ούτε τόσο πολύ το κακό πλάσιμο. Είναι το πως τα βάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Πρέπει να κάνετε πολύ προσεκτικές κινήσεις!