Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για γαλλική μπαγκέτα -Τραγανή και πεντανόστιμη, καλύτερη από φούρνου

Η γαλλική μπαγκέτα, το μακρόστενο αυτό καρβέλι ψωμιού, μπορεί να δημιουργήσει τα πιο νόστιμα σάντουιτς και ναι, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή μπαγκέτα με τα αγαπημένα του υλικά μέσα.

Για την ιστορία, εκτός από την τραγανή υφή και την τέλεια γεύση, λέγεται ότι η μπαγκέτα ήταν και μία από τις αιτίες της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς το ψωμί ήταν βασικό αγαθό στη γαλλική διατροφή και οι αγρότες εξεγέρθηκαν καθώς έβλεπαν τους ευγενείς να τρώνε τα τραγανά μπαστούνια ενώ οι ίδιοι ήταν αντιμέτωποι με τον λιμό.

Με τα χρόνια η γαλλική συνταγή έγινε ευρέως γνωστή και μπορούμε μάλιστα να την φτιάξουμε και στο σπίτι μας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές, τα βασικά υλικά όμως είναι ίδια και ενώ η εκτέλεση της είναι κάπως μπελαλίδικη, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Πώς μπορείτε να την απολαύσετε; είτε μπορείτε να φτιάξετε ένα σάντουιτς με τα αγαπημένα σας υλικά, όπως ντομάτα, μαγιονέζα, τυρί, μαρούλι και κοτόπουλο ή να κόψετε μικρές φέτες, να αλατοπιπερώσετε, να προσθέσετε λίγο λάδι και να απολαύσετε σαν ορεκτικό με κάποιο ντιπ.

Συνταγή για γαλλική μπαγκέτα

Υλικά

  • 200γρ αλεύρι για λευκό ψωμί
  • 1/2 κ.γ. μαγιά από ένα φακελάκι 7g
  • 200γρ άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ λευκό αλεύρι, συν έξτρα για πασπάλισμα και ζύμωμα
  • την υπόλοιπη μαγιά από το φακελάκι των 7γρ
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λίγο σιμιγδάλι, ή περισσότερο αλεύρι, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα μεσαίο, βαθύ μπολ. Προσθέτουμε 200ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πολύ πηχτό χυλό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και στη συνέχεια ψύχουμε όλη τη νύχτα, μέχρι να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Την επόμενη μέρα, συνδυάστε τα αλεύρια, την υπόλοιπη μαγιά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέστε άλλα 250ml νερό, στη συνέχεια ρίξτε τα αλεύρια και ανακατέψτε για να κάνετε μια υγρή ζύμη. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 20 λεπτά.

Μετά από 20 λεπτά, η ζύμη θα είναι ακόμα υγρή- πιθανώς πολύ πιο υγρή από ό, τι έχετε συνηθίσει, αλλά αυτό είναι σημαντικό για μια νόστιμη μπαγκέτα. Είτε ζυμώνουμε με το χέρι για 10 λεπτά, είτε σε ένα μίξερ με γάντζο ζύμης για 5-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να γίνει λεία και ελαστική. Θα εξακολουθεί να είναι κολλώδες το ζυμάρι, αλλά θα έχει σχήμα.

Πασπαλίστε αλεύρι σε έναν πάγκο και ρίξτε τη ζύμη, στη συνέχεια, διπλώστε τη ζύμη προς τα μέσα για να φτιάξετε μια μπάλα. Μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα .

Κατόπιν, απλώνουμε μία πετσέτα σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με πολύ αλεύρι και την σηκώνουμε ελαφρώς δημιουργώντας δύο διαχωριστικά. Τοποθετούμε τα τρία μπαστούνια στα τρία τμήματα που δημιουργήσαμε, σκεπάζουμε από πάνω με μία άλλη αλευρωμένη πετσέτα και αφήνουμε τα ζυμάρια να φουσκώσουν για 1 ώρα.

Έπειτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C στον αέρα. Βάζουμε τη σχάρα στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου και τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου, έτσι ώστε να πυρώσει.

Στη συνέχεια, κόβουμε 3 φύλλα λαδόκολλας, τα τοποθετούμε στο ταψί, ανασηκώνουμε ελαφρώς την πετσέτα με το ένα χέρι μας, σηκώνουμε το ζυμάρι με το άλλο χέρι και το μεταφέρουμε στο ταψί με τα δύο χέρια μας με πολλή προσοχή. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα ζυμάρια.

Ύστερα, ψήνουμε για 20 λεπτά, ραντίζοντας με νερό ανά 5 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από το φούρνο, τοποθετούμε τα ψωμιά σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.