Συνταγή για Φανουρόπιτα – Αφράτη και λαχταριστή, γίνεται πανεύκολα
Mία από τις συνταγές που γεννήθηκαν μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα είναι και η φανουρόπιτα, την οποία φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.
Το αφράτο και λαχταριστό κέικ που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου στις 27 Αυγούστου μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές, παραδοσιακά όμως τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ή 7 ή 9 αφού συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας.
Η παράδοση λέει ότι φτιάχνουμε φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος να μας το φανερώσει ενώ κάποιοι, αφού την φτιάξουν, την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και στη συνέχεια τη μοιράζουν.
Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή από το live-kitchen.gr την οποία θα λατρέψετε αφού είναι εύκολη και έχει και τέλεια γεύση.
Συνταγή για εύκολη Φανουρόπιτα
Υλικά
- 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει
- 250 γρ χυμό πορτοκάλι+Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250 γρ ζάχαρη200 γρ ελαιόλαδο
- 1 κτγ κανέλα σκόνη
- 70 γρ σταφίδες+1 κτσ αλεύρι που φουσκώνει
- 80 γρ καρύδια (σπασμένα χοντρά)
- Για τη φόρμαελαιόλαδο+αλεύρι
Εκτέλεση
Σε μια φόρμα 26 εκ. τοποθετούμε μια λαδόκολλα , αλείφουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε αλεύρι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι , την ζάχαρη , τα καρύδια , το ξύσμα πορτοκαλιού ,το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε το την κανέλα σκόνη και κοσκινίζουμε το αλεύρι που φοσκώνει.Ανακατεύουμε ελαχιστα ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολάκι με σταφίδες ρίχνουμε 1 κτσ αλεύρι που φουσκώνει ανακατεύοντας τες.Τις ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας για λίγο.Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά στους 170 c.
Ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει ελάχιστα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.Βάζουμε το σχέδιο που μας αρέσει πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.