Πιάτο με χούμους

Food stories #3: Αυτές οι 2 συνταγές με ρεβίθια είναι η απόλυτη εκδίκηση της cucina povera

Κάποτε τα ρεβίθια ήταν συνώνυμο μιας φτωχής καθημερινότητας και ανιαρής κουζίνας. Σήμερα, το ταπεινό αυτό όσπριο κάνει trending στα πιο hip vegan cafe του πλανήτη και στα instragram feed των πλέον περιζήτητων food bloggers.

Μιλάμε για την απόλυτη εκδίκηση της cucina povera καθώς τα ταπεινά όσπρια γίνονται διατροφικός θησαυρός.

Και για να είμαι ειλικρινής, και στο δικό μου account να μπεις θα βρεις πολλές διαφορετικές εκδοχές συνταγών με ρεβίθια. Από κάρι με σπανάκι και ρεβίθια μέχρι γλυκές μπάρες με βρώμη, φιστικοβούτυρο και ρεβίθια.

Για σήμερα σου έχω 2 συνταγές με ρεβίθια, πολύ διαφορετικές από ό,τι έχεις συνηθίσει. Φτιάχνουμε χούμους με πορτοκάλι και γλυκιά κολοκύθα και ρεβιθάδα σε σάλτσα ψητής πιπεριάς.

TIPS

Tip1: Προτίμησε τα αποφλοιωμένα ρεβίθια. Στο φλοιό κρύβονται οι "λόγοι" που προκαλούν πρήξιμο και "βάρος" στο στομάχι.

Tip2: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε κρύο νερό για να μαλακώσουν. Την επομένη μέρα, τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με μια τρυπητή κουτάλα. Θα χρειαστείς περίπου 50 λεπτά για ρεβίθια με φλοιό αλλά τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος.

Vegan Χούμους με ψητή κολοκύθα



Υπέροχο χούμους με πορτοκάλι και κολοκύθα. Φωτογραφία: Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

200 γρ βρασμένα ρεβίθια
150 γρ ψίχα κολοκύθας καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
80 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
1 κτγ μπούκοβο
1/2 κτγ κύμινο
1 κτσ ταχίνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
1/4 Ρόδι
Μαϊντανός
1/2 κτγ μπούκοβο
αραβικές πίτες

Εκτέλεση

Τυλίγουμε την κολοκύθα σε λαδόκολλα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Περίπου 4 λεπτά.
Σερβίρουμε σε ένα μπολ με λίγο ρόδι, φρέσκο μαϊντανό, μπούκοβο και αραβικές πίτες

Vegan Ρεβιθάδα σε σάλτσα ψητής πιπεριάς

Υλικά

200 γρ βρασμένα ρεβίθια
1/2 κρεμμύδι, λευκό κομμένο σε κυβάκια
5 πιπεριές φλωρίνης
50 ml κρέμα καρύδας
20 ml ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κτγ γλυκιά πιπεριά
1 κτγ καπνιστή πιπεριά
1/2 κτγ μπούκοβο
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

 Η θεϊκή ρεβιθάδα. Φωτογραφία: Γαβριήλ Νικολαΐδης

Βάζουμε ένα σχαροτήγανο να πάρει θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ακουμπάμε στο σχαροτήγανο.
Τις αφήνουμε να ψηθούν για 5 λεπτά από τη μια πλευρά και έπειτα τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά για ακόμα 5 λεπτά.
Τις αφαιρούμε από το σχαροτήγανο, τις βάζουμε σε ένα μπολ και κλείνουμε το μπολ καλά με μια μεμβράνη.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και έπειτα τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τα σπόρια. Κρατάμε μόνο την ψίχα.
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τις πιπεριές με την κρέμα καρύδας, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μεχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και την κρέμα πιπεριάς.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Σερβίρουμε με ρύζι, κινόα ή πλιγούρι.