4+1 υπέροχες και «ψαγμένες» συνταγές για χειμωνιάτικα, γιορτινά κοκτέιλ από το Mr. Fox
Αν χρειάζεσαι κάτι για να δώσεις μια επιπλέον γιορτινή πινελιά στις φετινές γιορτές, τότε αυτό είναι ένα απολαυστικό κοκτέιλ, φτιαγμένο με μαεστρία. Και μάλιστα από σένα τον ίδιο.
Μέχρι εννιά άτομα, μέχρι τις 10 το βράδυ. Οι γιορτές φέτος δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το αναγκαστικό φρένο που έχει μπει -και καλώς- σε ατελείωτες αγκαλιές και ακατάπαυστα φιλιά με την οικογένεια και τους φίλους κατάφερε ίσως το αντίθετο από αυτό που πολλοί θα περίμεναν. Αντί να μας πτοήσει, μας έβαλε σε πρόγραμμα.
Στολίσαμε νωρίτερα, οι προτάσεις για δημιουργικές, γιορτινές συναντήσεις έως τις 10 είναι πιο ευφάνταστες από ποτέ και πολλοί μπήκαν για πρώτη φορά στην κουζίνα για να φτιάξουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά -ίσως γιατί για πρώτη φορά να είχαν και τον χρόνο.
Αν ωστόσο χρειάζεσαι μια extra πινελιά για να σε βοηθήσει να μπεις για τα καλά στο κλίμα των γιορτών, τότε υπάρχει ένα μαγικό ελιξίριο, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν όχι απλώς ένα ποτό, αλλά μια αληθινή τέχνη. Σε περίπτωση που δεν έχεις καταλάβει ακόμα για ποιο πράγμα μιλάμε (αν και αμφιβάλλουμε), ο λόγος γίνεται για τα κοκτέιλ. Χρωματιστά ή όχι, δυνατά ή πιο ελαφριά, για κάθε ουρανίσκο και προσωπικότητα, αναμειγνύουν μέσα τους όχι μόνο ετικέτες ποτών, αλλά και συναισθήματα.
Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις μια βραδιά με υπέροχα κοκτέιλ. Και αυτό είναι κανόνας.
Και όταν μιλάμε για κοκτέιλ, το όνομα του διεθνώς αναγνωρισμένου Πάνου Κανατσούλη είναι από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό των πιο ψαγμένων. Ο ίδιος είναι συνιδρυτής του Mr. Fox στη Γλυφάδα και προτείνει στους θαμώνες του τις πιο περίτεχνες και ξεχωριστές προτάσεις, με πλούσια γεύση που ικανοποιεί ακόμα και τους ειδήμονες των αποσταγμάτων.
Θέλοντας λοιπόν να δώσουν στις φετινές μια γερή δόση ανέμελης, παλιάς καλής εορταστικής διάθεσης, το Mr. Fox και ο Πάνος Κανατσούλης δημιούργησαν για εμάς 5 υπέροχα, festive κοκτέιλ, με απίθανη, μεστή γεύση και πλούσιο άρωμα και μας έδωσαν τις συνταγές.
Ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών και μάγεψε τα πλήθη (δηλαδή τους υπόλοιπους 8). Διαφορετικά, μην περιμένεις τα ρεβεγιόν και διοργάνωσε μια υπέροχη κοκτέιλ βραδιά στο σπίτι για σένα και όποιον άλλον μοιράζεστε την καραντίνα ή πέρνα και μόνος σου καλά επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω.
Crazy Pumpkin
- 60ml Hendrick’s Gin
- 45ml σιρόπι κολοκύθας
- 25ml χυμός λάιμ
Για το σιρόπι κολοκύθας:
- 1liter χυμός κολοκύθας
- 700gr ζάχαρη
- 1 σπασμένο μοσχοκάρυδο
- 20gr φλούδες πορτοκαλιού
- 30gr φρέσκο τζίντζερ
Βάζουμε όλα τα προϊόντα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε χαμηλή φωτιά για κανένα 20λεπτο, στραγγίζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Ύστερα τοποθετούμε το σιρόπι με τα υπόλοιπα προϊόντα στο shaker και ανακινούμε δυνατά με πάγο, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπα του τσαγιού. Γαρνίρουμε με στικ κανέλας και φλούδα πορτοκαλιού.
Snow in Scotland Yard
- 60ml Hendrick’s εμβαπτισμένο με ψημένο ανανά*
- 20ml Σησαμέλαιο με μέλι
- 3 κομμάτια φρέσκου ανανά
- Ζεστή Κρέμα
Για τη ζεστή κρέμα:
- 400gr κρέμα καρύδας
- 200gr λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
- 70gr βούτυρο καρύδας
- Ξύσμα από 1 lime
- 20gr κόκκους καφέ εσπρέσο
Μαγειρεύουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (3-4) το ξύσμα από lime, το espresso και την κρέμα για περίπου 20’.
Σουρώνουμε καλά και βάζουμε τηνσοκολάτα και το βούτυρο μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, αν χρειαστεί ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς.
Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα σιφόν κρέμας και κουμπώνουμε μια αμπούλα κρέμας. Τοποθετούμε το σιφόν σε μπεν μαρί με ζεστό νερό.
Ανακινούμε τα υπόλοιπα συστατικά μας με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα.
Γαρνίρουμε με Χριστουγεννιάτικο τσάι
Christmas Berries
- 60ml Hendrick’s Gin
- 10ml σιρόπι σφενδάμου
- 5ml soya sauce
- 1 κ.σ. φρέσκα berries
- 25ml φρέσκος χυμός λεμονιού
Ανακινούμε όλα τα παραπάνω συστατικά στο shaker με πολύ πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι κονιάκ με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με κορυφή δυόσμου, berries και άχνη ζάχαρη.
Plus-size Santa
- 60ml Hendrick’s
- 45ml Σιρόπι Κόκκινων Μήλων
Για το σιρόπι κόκκινων μήλων
- 2kg Κόκκινα Μήλα σε φέτες
- 100ml Calvados or Metaxa 7*
- 100ml Lustau Amontillado Sherry
- 300gr Ζάχαρη
- 1/2 tonka bean σε τρίμμα
Βάζουμε όλα τα προϊόντα σε μία κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βράση σε χαμηλή φωτιά και μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακινούμε όλα τα υλικά και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρουμε με αποξηραμένο μήλο και σκόνη πάπρικας στο ποτήρι.
Next to fireplace (Punch για 4-5 άτομα)
- 400ml Hendrick’s Gin
- 400ml Samos Vin Deaux
- 2 κ.τ moscovado ζάχαρη
- 6 κόκκινα μήλα σε φέτες
- 1 γκρέιπφρουτ σε φέτες
- 1 ανανάς σε φέτες
- 4 κ.τ μέλι από άνθη πορτοκαλιού
Βάζουμε όλα τα συστατικά σε μία κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε ζεστό σε μεταλλικά ποτήρια και γαρνίρουμε με φέτες μήλου και στικ κανέλας.