St. Patrick's Day: Λαχταριστό ιρλανδικό τιραμισού με λικέρ κρέμας
Σήμερα είναι η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ή αλλιώς St. Patrick’s Day, η εθνική γιορτή των Ιρλανδών.
Όταν ακούμε Ιρλανδία σκεφτόμαστε τετράφυλλα τριφύλλια, ξωτικά, μπύρα αλλά και ιρλανδικό καφέ.
Σήμερα, οι Ιρλανδοί -υπό φυσιολογικές συνθήκες- θα ξεφάντωναν πίνοντας ιρλανδική μπύρα και φορώντας τεράστια, πράσινα καπέλα.
Μιας και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, παρά μόνο νοερά, βρήκαμε μια απίθανη ιρλανδική συνταγή για να το γιορτάσουμε.
Τι θα έλεγες για ένα ιρλανδικό τιραμισού, λαχταριστό και κρεμώδες; Πρόκειται για το γνωστό μας γλυκό με την προσθήκη λικέρ με κρέμα.
Είναι πανεύκολο και με απλά υλικά. Η γεύση του είναι θεϊκή.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
100 γρ. καστανή ζάχαρη
500 γρ. μασκαρπόνε
100 ml. Irish cream liqueur ή Baileys
300 ml. δυνατό καφέ (με 2 κ.σ. καφέ και 300 ml βραστό νερό)
175 γρ. σαβαγιάρ
25 γρ. σκούρα σοκολάτα
2 κ.γ. σκόνη κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο μεγάλα μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την ζάχαρη στους κρόκους και χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί καλά και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Ρίχνουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ στους κρόκους και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά τα ασπράδια στο μείγμα και ανακατεύουμε με μια μεταλλική κουτάλα.
Ρίχνουμε τον καφέ σε ένα πιάτο και βουτάμε τα σαβαγιάρ και από τις δύο πλευρές. Σε ένα σκεύος στρώνουμε μερικά σαβαγιάρ και απλώνουμε λίγο το κρεμώδες μείγμα.
Τρίβουμε τη σοκολάτα και επαναλαμβάνουμε, στρώνοντας μερικά σαβαγιάρ και κρέμα.
Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο μερικές ώρες για να παγώσει. Για να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τη σκόνη κακάο και την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα.
Καλή απόλαυση!