To σπιτικό τσουρέκι του Αλέξανδρου Παπανδρέου θα γεμίσει το σπίτι αρώματα -Δες βήμα-βήμα όλη τη συνταγή
Πιο συνυφασμένο με το Πάσχα από οποιαδήποτε άλλη γεύση, το τσουρέκι ήταν είναι και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών μας αυτές τις μέρες, όταν θέλουμε κάτι για πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, ακόμη και βραδινό.
Όσο πιο αφράτο τόσο πιο ελκυστικό, όσο πιο μαστιχωτό, τόσο πιο κολασμένο (φτου φτου μέρες που ναι). Το πασχαλινό τσουρέκι πρέπει να είναι σπιτικό. Να γίνεται με αγάπη και φροντίδα. Να ζυμώνεται και να ψήνεται με μεράκι για να το απολαύσουν όπως ακριβώς πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας. Η συνταγή για σπιτικό τσουρέκι είναι του Αλέξανδρου Παπανδρέου και αν την κάνετε, θα μοσχοβολήσει το σπίτι.
Σπιτικό τσουρέκι
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά
700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
200 γραμμάρια γάλα
42 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
115 γραμμάρια βούτυρο
170 γραμμάρια ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
½ κουταλάκι σκόνη μαστίχα
1½ κουταλάκι κακουλέ
2 κουταλάκια μαχλέπι
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε το γάλα και το ζεσταίνετε ελαφρώς για να διαλυθεί η μαγιά πιο εύκολα.
Προσθέτετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.
Προσθέτετε στο μίξερ το γάλα με την μαγιά, την μαστίχα, τον κακουλέ και το μαχλέπι και ανακατεύετε για λίγο με το σύρμα.
Αφαιρείτε από το μίξερ το σύρμα, τοποθετείτε τον γάντζο, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαστιχωτή και ελαστική.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει.
Τοποθετείτε την ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη να φουσκώσει.
Στην συνέχεια πλάθετε τσουρέκια και τα αφήνετε και αυτά με την σειρά τους να φουσκώσουν ελαφρώς.
Τοποθετείτε το αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χτυπάτε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφετε τα τσουρέκια και πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμύγδαλο από πάνω.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155ο κελσίου για 40-45 λεπτά.
Ακολουθήστε τον Αλέξανδρο Παπανδρέου στο Instagram