Σουτζουκάκια σμυρναίικα, ένα ακαταμάχητο comfort food από την Ανατολή
Αφράτα σουτζουκάκια μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, ένα μαμαδίστικο φαγητό που θα ξετρελάνει όλους στο τραπέζι. Δείτε τα μυστικά αυτού του παραδοσιακού πιάτου που προέρχεται από τη Σμύρνη.
Στους καταλόγους των εστιατορίων και των μαγειρείων συνήθως τα σουτζουκάκια προσδιορίζονται ως «σμυρναίικα». Είναι βέβαια δύσκολη η ιχνηλάτηση της ακριβούς προέλευσής τους σε μια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, όπου αλληλοεπιδρούν διάφορες κουζίνες και πολιτισμοί. Όμως, τα σουτζουκάκια εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν στη Σμύρνη και γι’ αυτό θεωρούνται εμβληματικά τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική κουζίνα.
«Απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια μας. Θέλουμε τη γεμάτη γεύση του κρέατος και να ξεχωρίζουν το κύμινο, το σκόρδο, το άρωμα του κρασιού», λέει χαρακτηριστικά στον «Γαστρονόμο» η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.
Το όνομά τους προέρχεται από την τουρκική λέξη σουτζούκ (sucuk ) που σημαίνει λουκάνικο και οφείλεται στο μακρόστενο οβάλ σχήμα τους. Τα κύρια συστατικά τους είναι, εκτός από τον κιμά, το κύμινο, το σκόρδο και το ψωμί που πρώτα το έχουμε μουλιάσει σε κρασί. Συνοδέψτε τα με ρύζι ή πουρέ πατάτας και όλοι θα σας ζητάνε τη συνταγή στο τέλος!
Υλικά για τα σουτζουκάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, που μπορείτε να βρείτε στο φυλλάδιο Κρητικός σε προσφορά με € 8,40. Κάποιοι χρησιμοποιούν μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό κιμά.
200 γρ. (2 χοντρές φέτες) ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα του
160 ml (1 φλιτζάνι) γλυκό κόκκινο κρασί, όπως η μαυροδάφνη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 ½ κουταλιά σούπας κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα τομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
- ½ κούπα κόκκινο γλυκό κρασί
- 500 γρ. τομάτα κονκασέ ή φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
- 1 κούπα νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
- Μουλιάζουμε το ψωμί μέσα στο γλυκό κρασί. Το στύβουμε και το κάνουμε ψίχουλα. Φυλάμε το κρασί σε ανοιχτό σκεύος.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Αυτό βοηθά όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά να αναπτυχθούν και επίσης είναι πιο εύκολο να πλάσουμε τα σουτζουκάκια.
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μικρό μέγεθος και μακρόστενο σχήμα, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί που έχει περισσέψει.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι με χοντρό πάτο. Τα ροδίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε, ώστε να κάνουν κρούστα. Δεν τα πολυψήνουμε γιατί θα σφίξουν και δε θα γίνουν αφράτα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην άκρη, σε σκεύος στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
- Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, στον αέρα στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Έτσι γίνονται πιο ελαφριά.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε λίγο τοματοπολτό, κύμινο, δάφνη, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κονκασέ ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και λίγο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει για δέκα λεπτά.
- Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα περίπου λεπτά.
Αυτό ήταν! Τα θρυλικά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι έτοιμα. Τα σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ ή τηγανιτές πατάτες και συνοδεύουμε με ένα απαλό Syrah ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο. Καλή σας όρεξη!