Σουπιές γιουβέτσι

Σουπιές γιουβέτσι -Η διάσημη συνταγή του πατέρα Επιφάνιου από το Άγιο Όρος

Σε μια εποχή όπου όλοι αναζητάμε το αυθεντικό και θέλουμε ό,τι καλύτερο για το τραπέζι μας, οι συνταγές με ποιοτικές πρώτες ύλες είναι πρώτες στη λίστα μας.

Τα θαλασσινά είναι μεγάλη λιχουδιά. Και όχι μόνο. Είναι η τροφή που κάνει καλό σε εμάς και σε όλους αγαπάμε. Η τροφή που αν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να δώσει ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας πιάτα. Οι μοναχοί είναι αυτοί που, λόγω της ασκητικής ή της νηστείας, τρέφονται κατά κύριο λόγο με λαχανικά και θαλασσινά. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν γίνει άριστοι με τον τρόπο που διαχειρίζονται την πρώτη ύλη.

Ένας από τους μοναχούς που έχει γίνει ευρέως γνωστός για την υπέροχη μαγειρική του είναι ο πατέρας Επιφάνιος. Με βιβλία συνταγών, τηλεοπτικές εκπομπές, ο μοναχός μας μύησε στην κουζίνα του Αγίου Όρους. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του είναι οι σουπιές γιουβέτσι. Παρακάτω θα δείτε βήμα βήμα πώς μπορείτε να το φτιάξετε.

Προτιμήστε φρέσκα υλικά και απολαύστε τες με τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές
Μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο και κόκκινο
Κύμινο
2- 3 κουταλιές πελτές ντομάτας αραιωμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομματάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μια ανοιχτή κατσαρόλα και βάζουμε τον πελτέ αραιωμένο, τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα λίτρο ζωμό από τις σουπιές και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μια βράση. Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα ταψί ή πυρέξ κι εκεί βάζουμε επίσης το κριθαράκι και τις σουπιές και, όπως είναι, το τοποθετούμε στον φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς.

Το αφήνουμε για σαρανταπέντε λεπτά μέσα στον φούρνο ώσπου το κριθαράκι να πιει όλο το ζουμί. Κάπου κάπου χρειάζεται να ανακατεύουμε το φαγητό για να μην κολλήσει.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού