Φωτογραφία: shutterstock

Σοκολατογλυκό ψυγείου με φρυγανιές -Τόσο εύκολο και νόστιμο που θα ξετρελαθείς

Τι κι αν έχουμε συνδέσει τα αγαπημένα γλυκά ψυγείου με την θερινή περίοδο;

Όπως αποδεικνύει η παρακάτω συνταγή που πήραμε από την ιστοσελίδα
του Σταύρου Βαρθαλίτη, τα γλυκά ψυγείου δεν είναι μόνο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Aντιθέτως, μπορούμε να απολαύσουμε την φρεσκάδα και την ανάλαφρη γεύση τους κάθε εποχή.

Πέραν αυτού, τα γλυκά ψυγείου αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη λύση για να ικανοποιήσουμε τις γλυκές μας λιγούρες, συνεπώς είναι πάντα «στη μόδα». Ο σεφ Σταύρος Βαρθαλίτης αποκαλύπτει την συνταγή του για ένα λαχταριστό, αφράτο, σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές που σίγουρα θα σε εκπλήξει με τη γεύση του και θα θέλεις να το φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Υλικά

  • 1 λίτρο Γάλα 3,5% λιπαρά φρέσκο
  • 5 κ.σ Κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 κ.σ. Ζάχαρη
  • 50 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο
  • 50 γρ. Βούτυρο
  • 4 κ.σ. Κακάο
  • 1 πακέτο Φρυγανιές

Για το σιρόπι

  • 240 γρ. Νερό
  • 240 γρ. Ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

  • 400 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  • 2 κ.γ. Ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. Κουβερτούρα σε νιφάδες

Eκτέλεση

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Στρώνουμε τις φρυγανιές ομοιόμορφα τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά, στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους, 25x30 εκ. .
• Προσθέτουμε το σιρόπι ομοιόμορφα επάνω από τις φρυγανιές και τις τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κούπα από το γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό.
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε, ώστε να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο.
• Μεταφέρουμε το μείγμα με το αλεύρι και το κακάο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.
• Σβήνουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα, κομμένα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας ομοιόμορφα πάνω από τις φρυγανιές και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 80 λεπτά.

Για το σερβίρισμα
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του γλυκού, με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες κουβερτούρας.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.