Σφουγγάτο: Η απίθανη, μοναστηριακή συνταγή για ομελέτα φούρνου που γίνεται στο λεπτό -Αφράτη και καλοκαιρινή
Μια διαφορετική συνταγή πάντα μας κινεί την περιέργεια να την φτιάξουμε και κυρίως να την δοκιμάσουμε.
Τα πιάτα της πατρίδας μας είναι πολλά, για να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Αγνά υλικά, πρωτότυπες ιδέες, όλες πλασμένες με αγάπη και μεράκι.
Ένα από αυτά είναι το σφουγγάτο.
Είναι κάτι μεταξύ ομελέτας, πίτας και φρουτάλιας,είναι όμως ξεχωριστό και μοναδικό πιάτο.
Το σφουγγάτο το συναντάμε σε πολλά νησιά της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Λέσβο.
Είναι ένα σούπερ καλοκαιρινό πιάτο, που μπορείς να απολαύσεις όλη την ημέρα.
Βρήκαμε μια απίθανη, μοναστηριακή συνταγή που γίνεται πανεύκολα και γρήγορα και τρώγεται σε χρόνο dt! Μάλιστα, γίνεται στον φούρνο οπότε είναι και πολύ πιο υγιεινή.
Δες τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το πιο απολαυστικό σφουγγάτο:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση φέτα)
½ φλιτζάνι γάλα
8 αυγά
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μακριές λωρίδες σαν τηγανητές. Τις τηγανίζουμε σε λάδι σε μέτρια φωτιά.
Τις βγάζουμε και τις απλώνουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε ελαφρά.
Τις απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα στο ταψί. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε το μείγμα και ψήνουμε στο φούρνο (σε μέτρια θερμοκρασία), μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά.
Βγάζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!
Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Αγιορείτη μοναχού π. Νικήτα «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές».