Σφακιανόπιτα: Η κρητική πίτα που γίνεται με ξινομυζήθρα και ρακή και είναι όσο λαχταριστή ακούγεται
Οι παραδοσιακές πίτες από τις γωνιές της χώρας μας είναι το κάτι άλλο.
Άλλες αφράτες, άλλες πιο τραγανές, αλμυρές ή γλυκιές, με κάθε λογής υλικά, αλλά όλες ζεστές και λαχταριστές που κάνουν όλο το σπίτι να μοσχοβολά.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες, που παίρνουν διάφορες ονομασίες σε διαφορετικές περιοχές.
Από τις πιο διάσημες είναι οι σφακιανόπιτες ή αλλιώς σφακιανές πίτες. Όπως μαρτυρά το όνομά τους, έχουν καταγωγή από τα Σφακιά και ανήκουν στα πεντανόστιμα φαγητά που μας έρχονται από την Κρήτη.
Είναι λεπτές και γίνονται με ξινομυζήθρα, ρακί και σερβίρονται ζεστές με μπόλικο μέλι. Μοιάζουν με τηγανίτες και είναι σούπερ λαχταριστές.
Τα υλικά τους είναι λίγα και απλά και γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για τα λαχταριστά αυτά κρητικά πιτάκια με 6 υλικά. Το αποτέλεσμα είναι θεϊκό και θα σε ξετρελάνει.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ ξινομυζήθρα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ρακή
- 120 ml νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και χωρίζουμε το μείγμα στα έξι.
- Με την ξινομυζήθρα φτιάχνουμε έξι μπάλες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα τμήμα της ζύμης στρογγυλό, τοποθετούμε την μπάλα της ξινομυζήθρας στη μέση και κλείνουμε τυλίγοντας το με τη ζύμη.
- Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
- Επαναλαμβάνουμε με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζουμε μια μια τις πίτες, ψήνοντάς τες και από τις δύο πλευρές.
- Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες με άφθονο μέλι.
Έτοιμες! Καλή απόλαυση!
Η συνταγή είναι από το paxxi.gr