Σφακιανές πίτες σε 25 λεπτά -Η πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή μιας Κρητικιάς έχει γεύση ελληνικής παράδοσης
Η σφακιανόπιτα ή σφακιανή πίτα είναι γέννημα της Χώρας των Σφακίων και διάσημη σε όλη την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Παραλλαγές της, η νεράτη μυζηθρόπιτα της νοτιο-ανατολικής Κρήτης και η αγνόπιτα ή αγνιόπιτα στο Ψηλορείτη και τη Σητεία.
Πεντανόστιμη, παραδοσιακή και ατόφια ελληνική, αποτελεί εκλεκτή λιχουδιά, που κανείς αξίζει να απολαύσει όπως της αρμόζει. Και αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα για να τις φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι, η Κρητικιά food blogger Χρύσα Γιουλούντα έρχεται να σας δώσει τη δική της συνταγή, για σφακιανές πίτες έτοιμες σε 25 λεπτά!
Συνταγή:
Υλικά για 7-8 πίτες:
- 120-130 γρ. νερό
- 1 μεγάλη κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις- περίπου 300 γρ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.σ. ρακή
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 γρ. ξινομυζήθρα
- μέλι θυμαρίσιο για το σερβίρισμα
Διαδικασία:
Βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε. Σκοπός είναι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, ελαστικό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Ανάλογα με το αποτέλεσμα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι ή ρακή.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Χωρίζουμε την ξινομυζήθρα σε 7-8 ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλάκια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη ζύμη.
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με διάμετρο 15-20 εκ. Μετά από κάθε άνοιγμα με τον πλάστη, αλευρώνουμε και γυρνάμε από την άλλη πλευρά, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος. Προσοχή να μην είναι πολύ χοντρές οι πίτες.
Σε αυτό το σημείο βάζουμε το μπαλάκι ξινομυζήθρας στην πίτα μας ενώνουμε τις άκρες πατάμε ελαφρά με το χέρι και μετά ανοίγουμε με τον πλάστη.
Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει, με 1-2 σταγόνες λάδι. Ψήνουμε μία μία τις πίτες και τις γυρίζουμε από τις δύο πλευρές, να ψηθούν μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρουμε με θυμαρίσιο μέλι.
FYI: Τις πίτες μπορούμε να τις φτιάξουμε και να τις βάλουμε στην κατάψυξη και να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος όταν ξεπαγώσουν.