To Σεράμικο στην Αθήνα που σερβίρει πιάτα από Θεσσαλονίκη.

Σεράμικο: Η γαστρονομική κολεκτίβα της Θεσσαλονίκης κατέβηκε και στην Αθήνα

Το εστιατόριο «Σέρμπικο», η γαστρονομική κολεκτίβα της Θεσσαλονίκης, που τάραξε τα νερά, όταν πρωτοάνοιξε το 2012, τώρα αποκτά ένα ακόμη κατάστημα στον Κεραμεικό. Ο λόγος για το «Σεράμικο».

Τότε, μία παρέα δέκα ατόμων που στη συνέχεια έγιναν δώδεκα, τα οποία μοιράζονταν τις ίδιες ιδέες- σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο- αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναβιώσουν στα παλιά Λαδάδικα, πίσω από τα Δικαστήρια, στη Θεσσαλονίκη ένα είδος καταστήματος, που έτεινε προς εξαφάνιση: τη γνωστή μπακαλοταβέρνα. Το «Σέρμπικο» που πλέον δεν υπάρχει πια, λειτουργούσε πάντα ως ένας αυτοδιαχειριζόμενο στέκι και κέρδισε τις καρδιές των καλοφαγάδων θεσσαλονικιών με τις value-for-money γεύσεις του και την παρεΐστικη ατμόσφαιρά του.

Οι δώδεκα ιδιοκτήτες του «Σέρμπικο» είχαν επί χρόνια και την αυτοδιαχειριζόμενη καντίνα των ΤΕΙ της πόλης, οπότε είχαν εμπειρία από τέτοιου είδους επιχειρηματικά μοντέλα. Άλλωστε «σέρμπικο» σημαίνει «συνεταιριστικό», κατάγεται από τη σερβική λέξη «σέμπρος», που υποδηλώνει τον κολίγα, ο οποίος καλλιεργεί τη γη άλλον, κρατώντας ένα μέρος από τη σοδειά ως αμοιβή. Όσοι μάλιστα κατάγονται από την Πελοπόννησο, μπορεί να έχουν ακούσει για τη «σέμπρια», μία ανάλογη τακτική που αφορούσε στη μοιρασιά λαδιού ανάμεσα σε εκείνον που είχε το χωράφι και σε εκείνον που καλλιεργούσε και μάζευε τον καρπό. 

Στον χώρο του «Σέρμπικο» στη Θεσσαλονίκη, που το αποθέωσαν μέχρι και οι Ν.Υ. Times και το BBC, συνυπήρχαν ένα μπακάλικο και ένα εστιατόριο, το οποίο υποστήριζε την ντόπια ελληνική μικροπαραγωγή. Ακόμη μία καινοτομία του μαγαζιού ήταν ότι δεν μαγείρευε μόνο ένας σεφ, αλλά πολλοί, που καθημερινά έβαζαν τη δική τους σφραγίδα στο μενού. Οι δώδεκα ιδιοκτήτες του «Σέρμπικο» όμως σταδιακά άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους μαγαζιά, που είχαν τεράστια απήχηση, αλλάζοντας τον γαστρονομικό χάρτη της συμπρωτεύουσας.

Την ιδέα να έρθει  το «Σέρμπικο», συγκεκριμένα το μαγαζί από τη Μούργα, και στην Αθήνα την είχε ο Ηλίας Αγορόπουλος. Ο Ηλίας δεν είναι βέρος Θεσσαλονικιός, ζούσε όμως στην Νύμφη του Βορρά από τη δεκαετία του ’90, απ' όταν είχε ανέβει για σπουδές. Πλέον όμως αποφάσισε να επιστρέψει στην πόλη που μεγάλωσε και μαζί με την αδερφή του, τη Σάντρα, βρήκαν τον ιδανικό χώρο στον Κεραμεικό για να στεγάσουν το νέο τους εγχείρημα, που πλέον ονομάζεται «Σεράμικο».

Την αρχιτεκτονική επιμέλεια του «Σεράμικο» έχει αναλάβει ο κύριος Λεσπουρίδης, που εστίασε στα φυσικά υλικά- μάρμαρο και ξύλο ως επί το πλείστον- και ανέδειξε το παλιό μωσαϊκό και τους πέτρινους τοίχους του κτηρίου, που είχαν καλυφθεί με γυψοσανίδες. Η κουζίνα είναι ανοιχτή και διαθέτει μία μεγάλη μπάρα,όπου μπορείτε, αν θέλετε, να καθίσετε για φαγητό. Παράλληλα, ο Γιάννης Ζώης ανέλαβε να πλάσει τα κεραμικά φωτιστικά και η Κατερίνα Λατούφη τις κεραμικές επιγραφές. 

Τι θα φάτε στο «Σεράμικο», το εστιατόριο που τιμάει τις γεύσεις του Βορρά

Η φιλοσοφία της κουζίνας βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές, που εκσυγχρονίζονται λιτά και απέριττα, παρασκευάζονται φυσικά από τις καλύτερες πρώτες ύλες και παντρεύουν το χθες με το σήμερα. Ο σεφ Γιώργος Μποϊδάνης επιμένει σταθερά στα πιάτα-σουξέ του θεσσαλονικιώτικου εστιατορίου, αλλά έχει κάνει και μερικές δικές του προσθήκες στον κατάλογο, που θα ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή.

Καταρχάς, τα κορίτσια του μαγαζιού θα σας καλωσορίσουμε το δικό τους ζυμωτό ψωμί. Ξεκινήστε με μία από τις ασυνήθιστες σαλάτες τους, όπως την πράσινη με τυρί αμαρίνο, φρούτα εποχής, καραμελωμένο αμύγδαλο και λαδόξιδο,ή αυτή με τη Βουβαλίσια Βurrata, μεσκλάν, λούντζα μυκόνου, σταφύλια, dressing κόκκινης πιπεριάς και χώμα βασιλικό.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά πιάτα του «Σέμπρικο», που θα συναντήσετε και στον Κεραμεικό, είναι τα χόρτα με αυγά και σερραϊκό βουβαλίσιο καβουρμά. Μην παραλείψετε επίσης να παραγγείλετε τις ψητές καυτερές πιπεριές, το χειροποίητο πιτάκι με παστουρμά από το Μιράν, που σερβίρεται με γιαούρτι και γλυκό κυδώνι, αλλά και το καραμανλίδικο λουκάνικο σχάρα.

Must οι οφτές πατάτες τους με τσαλαφούτι και φρέσκα βότανα, ενώ θα βρείτε και μια χειροποίητη σφακιανή πίτα, αλλά και μια σαρδέλα, που τυλίγεται σε αμπελόφυλλο και σερβίρεται πάνω σε ένα πρωτότυπο κοκκινιστό ιμάμ από φινόκιο και κρεμμύδι.

Από τα κυρίως πιάτα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο χυλοπιτάκι με μοσχαρίσιο μάγουλο Black Angus, τσαλαφούτι και θυμάρι, τα δικά τους φρέσκα ραβιόλι με γαρίδα, τυρί αμαρίνο και σάλτσα ντομάτας, το ριζότο με τις πολύχρωμες πιπεριές, τα ντοματίνια, το σκοτύρι Ίου και τα μυρωδικά,που θυμίζει μια μοντέρνα εκδοχή των παραδοσιακών γεμιστών της μαμάς, το μοσχαρίσιο συκώτι που κάνουν σοτέ με σκορδοβούτυρο, ή μια τρυφερή σπαλομπρίζολα με το χαρουπόμελο και βούτυρο τρούφας.

Από τα καινούργια πιάτα του Γιώργου είναι το κατσικάκι στη γάστρα με πουρέ φάβας, κρεμμύδι στιφάδο, καρότα, δυόσμο και σάλτσα από τον ζωμό του, ενώ αν προτιμάτε τα θαλασσινά, θα βρείτε φρέσκα ψάρια ημέρας με χόρτα εποχής, μυρωδικά και σάλτσα λεμονιού, αλλά κι ένα χταπόδι σχάρας, που συνοδεύεται από καπνιστή πατατοσαλάτα και σαλάμι Λευκάδος. 

Η λίστα των κρασιών είναι επικεντρωμένη στον ελληνικό αμπελώνα,αλλά εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις γράπες, δηλαδή τα τσίπουρα, όπως λένε στον Βορρά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συνοδεύσετε το ποτό σας με μία ποικιλία επιλεγμένων αλλαντικών και τυριών.

Σε αντίθεση με το»Σέρμπικο», το «Σεράμικο» διαθέτει και μια κάρτα γλυκών, που έχει επιμεληθεί ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Χατζηπαναγιώτης. Δοκιμάστε το παγωμένο μαντολάτο με σάλτσα σοκολάτας και καραμελωμένο αμύγδαλο και θα μας θυμηθείτε.

 Το «Σεράμικο» είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 18:00 έως τις 12:00 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές σερβίρει από τις 14:00 και κλείνει στις 20:00.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, 210 3421080, Κεραμεικός