Πιάτο στο Santa Muerte

Santa Muerte: Μια Μεξικάνα θεά δημιούργησε ένα street food corner στο Χαλάνδρι

H Santa Muerte, αν και όπως δηλώνει το όνομά της είναι η αγία του Θανάτου, στο Μεξικό θεωρείται ιερή και τιμάται από εκατομμύρια πιστούς, παρά τις αντιδράσεις της Καθολικής εκκλησίας.

Σχετικά νέα, η λατρεία της ξεκίνησε το 1965 -μάλιστα θεωρείται προστάτιδα των παραβατών και των αντιεξουσιαστών, αλλά και όσων έχει περιθωριοποιήσει η κοινωνία- άρα μιλάμε για μια «επαναστατική» θεότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, η Santa Muerte συμβολίζει την δικαιοσύνη και φροντίζει ώστε το πέρασμα από τον κόσμο των ζωντανών στην επόμενη διάσταση να γίνει με τον σωστό τρόπο. Πολύσημο το όνομά της, λοιπόν, άρρηκτα, όμως, συνυφασμένο με την Λατινική Αμερική και την κουλτούρα της.

Γι’ αυτό και την επέλεξαν ως μασκότ τους, ο Χρήστος Μπουμπούλης και ο Δημήτρης Κόκκορης, όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους street food corner στο Χαλάνδρι, τιμώντας τη γαστρονομική παράδοση της συγκεκριμένης περιοχής.

Φωτογραφία: Santa Muerte Street Food/Facebook

Οι δύο τους, έμπειροι μάγειρες, με θητεία σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια, γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν στην κουζίνα του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου έγιναν φίλοι. Στη συνέχεια, ταξίδεψαν πολύ, μάζεψαν εμπειρίες και κάπως έτσι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να  φτιάξουν κάτι δικό τους.

Η Λατινοαμερικάνικη κουζίνα βασίζεται στις φρουτώδεις γεύσεις και τις έντονες μαρινάρες, που εδώ συνδυάζονται με την τεχνική του sous vide. Αυτό σημαίνει ότι τα κρέατα που θα δοκιμάσετε στη «Santa Muerte» μαγειρεύονται σε κενό αέρος από 15 έως 24 ώρες, γι’ αυτό και είναι απίστευτα τρυφερά.

Φωτογραφία: Mariza Kapsabeli/shot for Wolt

Στο μικρό μαγαζί στον πεζόδρομο της Ηρακλείου, οι μυρωδιές και τα αρώματα δίνουν και παίρνουν, η πολύχρωμη Santa Muerte φορτωμένη με φρούτα στο κεφάλι της σας υποδέχεται στην είσοδο, ενώ ο Δημήτρης και ο Χρήστος υπόσχονται να σας ταξιδέψουν από το Περού και το Μεξικό έως την Κούβα και την Κολομβία μέσα από τις συνταγές τους,

Την πρωτοκαθεδρία στον κατάλογο έχουν τα σάντουιτς και τα burgers, με φρέσκα ψωμάκια που προμηθεύονται από γνωστό φούρνο της πόλης.

Έχουμε και λέμε: το κουβανέζικο με πανσέτα sous vide, χειροποίητη πίκλα, έμενταλ, μουστάρδα και χοιρομέρι που λιώνει στο στόμα, αλλά και το και το Argentinian Brisket burger από μοσχαρίσια μπρισκέτα black angus sous vide, chipotle mayo, τσένταρ, ντομάτα και κρεμμύδι είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το καλό κρέας.

 Φωτογραφία: Mariza Kapsabeli/shot for Wolt

Πιο πικάντικο, το Colombian Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μπέικον, μαγιονέζα τσίλι και γλάσο ανανά, αποτελεί ενδεικτικό  δείγμα της λατινοαμερικάνικης κουζίνας, ενώ για όσους προσέχουν τη γραμμή τους ιδανικό είναι το Anchiote με φιλέτο κοτόπουλο και μαγιονέζα αβοκάντο.

Τώρα στα κυρίως πιάτα θα βρείτε το Mojo Cuban Chicken, ένα πιάτο με στήθος κοτόπουλο μαριναρισμένο σε λάιμ και κόλιανδρο, που συνοδεύεται από πατάτα jacket και σοφρίτο λαχανικών, μια περουβιανή πάπια μαριναρισμένη με κύμινο και κόλιανδρο, εξαιρετικά spare ribs με chili, BBQ sauce και country πατάτες ή  rib-eye τριμμένο σε βραζιλιάνικο καφέ που σερβίρεται με αυγά ορτυκιού .

Τιμώντας όμως τη Μεξικανή θεά τους, οι δύο σεφ δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν στο μενού και το παραδοσιακό πιάτο της χώρας της, δηλαδή χειροποίητα tacos που φτιάχνονται από μπλε καλαμπόκι με κοτόπουλο mango salsa και black και angus brisket pico de gallo.

 Χειροποίητα tacos από μπλε καλαμπόκι στο Santa Muerte

Οι χορτοφάγοι, από την  άλλη, έχουν το δικό τους burger που φτιάχνεται με εξαιρετικό Vegan μπιφτέκι, που προμηθεύονται από την εταιρεία Beyond Meat.

Δοκιμάστε την Βanana mix, που θα σας εκπλήξει: μπανάνες με αλμυρά κάσιους και τσαγιότε (είδος κολοκυθιού της Λατινικής Αμερικής) συνδυάζονται με ένα δροσερό μάνγκο ντρέσινγκ δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο και ασυνήθιστο συνδυασμό με εξωτικές επιρροές, ενώ, πολύ νόστιμη είναι και η Chipotle, με mix πράσινων σαλατικών, φιλέτο πορτοκαλιού και πίκλα αγγουριού.

Burger στο Santa Muerte

Μάλιστα, αυτή την περίοδο, υπάρχει κι ένα σπέσιαλ Χριστουγεννιάτικο μενού που περιλαμβάνει ένα αυθεντικό Chili Con Carne Empanadas, Chimichurri Black Angus Inside Skirt κι ένα  Dulce de Leche με ανανά.

Στα συν οι πολύ καλές τιμές -ένα πλήρες γεύμα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα δέκα ευρώ-  αλλά και το διπλανό «Τyco»,  που φτιάχνει φοβερά signature coctails, τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε σε πλαστικό ποτήρι για να συνοδεύσετε το φαγητό σας, συμπληρώνοντας έτσι την έξοδό σας.

Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 685022