Φωτογραφία: Shutterstock

Roscon de reyes: Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ισπανών που θυμίζει βασιλόπιτα -Πώς να το φτιάξεις

Το roscon de reyes είναι διάσημο γλυκό στην Ισπανία το οποίο φτάχνουν την Ημέρα των Τριών Βασιλέων αλλά σήμερα μπορείτε να το δοκιμάσετε σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτά τα κέικ σε σχήμα στέμματος γεμίζουν τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, σαν τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Πολλοί μπορεί να παρομοιάσουν το γλυκό αυτό με τη δική μας βασιλόπιτα, στην οποία κρύβεται ένα φλουρί καθώς, είναι πολύ πιθανό μέσα στη roscon de reyes να βρεθεί ένα μικρό κεραμικό ειδώλιο του Ιησού κρυμμένο μέσα στην τούρτα.

Η Ημέρα των Τριών Βασιλέων (el día de los Reyes Magos) γιορτάζει τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου και είναι η πραγματική ημέρα των Χριστουγέννων (εορταστικά) για τους περισσότερους Ισπανούς.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Roscon de reyes: Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ισπανών που θυμίζει βασιλόπιτα

Το Roscón στην πραγματικότητα προϋπήρχε του καθολικισμού στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια (το φεστιβάλ του χειμερινού ηλιοστασίου) με ένα στρογγυλό κέικ που μοιάζει με τσουρέκι και είτε περιείχε στη μέση του κρέμα με διάφορα φρούτα, είτε έχει μόνο αποξηραμένα φρούτα.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς θα δοκιμάσετε το παραδοσιακό Roscon de reyes που θυμίζει τσουρέκι; Παρακάτω έχουμε μια εύκολη συνταγή για εσάς.


Υλικά:

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κ.γλ ξηρή ζύμη αρτοποιίας
  • 1/3 κούπας γάλα χλιαρό
  • 1/3 κούπας νερό χλιαρό
  • 6 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά κονιάκ ή ρούμι
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 2 φλιτζάνια διάφορα ζαχαρωμένα φρούτα ψιλοκομμένα


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.

Σε ένα μικρότερο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και το νερό. Μόλις διαλυθεί πλήρως η μαγιά, ρίξτε το μείγμα στην τρύπα που έχετε κάνει στο αλεύρι.

Πλάθουμε σιγά -σιγά μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, πασπαλίζουμε από πάνω λίγο επιπλέον αλεύρι και καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε το μπολ σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι ο χυλός να γίνει σαν σφουγγάρι.Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη βάλτε τα αυγά, το κονιάκ, τη φλούδα πορτοκαλιού και λίγο νερού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λίγο κολλώδης.Προσθέστε το μείγμα βουτύρου και ζάχαρης στη ζύμη και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει.

Έπειτα πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και καλύπτουμε με λαδωμένη μεμβράνη. Κρατώντας το μείγμα στο μεγάλο μπολ, καλύψτε το για άλλη μια φορά με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος.

Αφήστε τη ζύμη γηια περίπου μια με 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Όσο περιμένουμε λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος αλευρώστε έναν καθαρό πάγκο και ζυμώστε πάνω εκεί -όχι για πολύ. Έπειτα βάλτε το πάνω στο ταψί, φτιάξτε μια κουλούρα, σαν να φτιάχνετε ένα μεγάλο ντόνατ. Αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ένα ειδώλιο ή ένα φασόλι.

Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε για ακόμη μια ώρα περίπου για να διπλασιαστεί και πάλι σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και μόλις φουσκώσει η ζύμη, χτυπάμε ελαφρά το υπόλοιπο ασπράδι αυγού και το αλείφουμε από πάνω. Καλύψτε το κέικ με τα διάφορα αποξηραμένα φρούτα, πιέζοντας απαλά ώστε να μην πέσουν από το κέικ ενώ ψήνεται.

Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.