Romatella: Αυθεντική πίτσα al taglio από την Ρώμη στην καρδιά της Αθήνας
Τον τελευταίο καιρό, η πίτσα είναι τάση και συνεχώς καινούργιες γωνιές ξεφυτρώνουν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη.
Ιταλοί σεφ και Έλληνες που έχουν εντρυφήσει στη γαστρονομία της γείτονος χώρα σηκώνουν τα μανίκια και βάζουν τα δυνατά τους για να μας καταπλήξουν. Πολλές οι επιλογές, οπότε, μάλλον, θα έχετε ένα μικρό πρόβλημα να επιλέξετε ποια γεύση ή ποιον από τους ευφάνταστους συνδυασμούς των δημιουργών να επιλέξετε.
Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι ολόκληρες παρέες έχουν διχαστεί για νευραλγικά ερωτήματα σχετικά με την πίτσα. Κάποιοι αγαπούν τα μανιτάρια, κάποιοι έχουν αλλεργία, κάποιοι τρελαίνονται για μπέικον, κάποιοι προσέχουν τη σιλουέτα τους, κάποιοι επιμένουν παραδοσιακά, κάποιοι θέλουν να πειραματίζονται, ε δεν αργεί να ανάψει ο καβγάς!
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και έχετε βιώσει ομηρικούς τσακωμούς, ή απλώς λαχταράτε μια πίτσα όπως θα την τρώγατε στη Ρώμη, τότε πρέπει να γνωρίσετε την «Romatella» που πουλάει πίτσες al taglio, δηλαδή με το κομμάτι.
Έκανε την άφιξή της αυτόν τον Οκτώβριο στο πολυσύχναστο Κουκάκι, πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, προσελκύοντας ξένους τουρίστες. Σύντομα, άρχισε να αποκτάει φήμη και μεταξύ των Αθηναίων, οπότε ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει talk of the town.
Ο χώρος, μικρός και άνετος, με φλοράλ μοτίβα στους τοίχους και ανοιχτόχρωμα καλόγουστα έπιπλα, δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα,ενώ, διαθέτει λίγα τραπεζάκια μέσα κι έξω- αν επιλέξετε να καθίσετε κι όχι να πάρετε το κομμάτι σας και να συνεχίσετε τη βόλτα σας στην Πλάκα ή την ευρύτερη περιοχή.
Εδώ η πίτσα φτιάχνεται όπως στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, δηλαδή ζυμώνεται και ψήνεται σε ορθογώνιο δίσκο και στη συνέχεια πωλείται σε μεγάλες φέτες των 20x10 εκατοστών. Η ζύμη είναι παχιά και αφράτη σε αντίθεση με την Ναπολιτάνα αδερφή της, και ζυμώνεται πέντε μέρες πριν ψηθεί, ώστε να γίνει εύπεπτη, γι’ αυτό όπως θα διαπιστώσετε δεν σας βαρύνει καθόλου.
Η συνταγή είναι μυστική και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Δίνεται μεγάλη σημασία στις φρέσκες πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες γίνονται εισαγωγή από την Ιταλία και το ενδιαφέρον των σταθερών θαμώνων ανανεώνεται με νέους συνδυασμούς.
Εδώ θα βρείτε περίπου σαράντα γεύσεις, χορτοφαγικές, με κρέας ή θαλασσινά, που καλύπτουν κάθε γούστο και εναλλάσσονται καθημερινά- συνήθως ημερησίως στη βιτρίνα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου δεκαπέντε διαφορετικά κομμάτια.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε μια ολόκληρη πίτσα, αλλά να συνδυάσετε διαφορετικά κομμάτια, ώστε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του μενού.
Όσοι αγαπάτε τις κλασικές γεύσεις προτιμήστε την San Daniele με mozzarella, buffalo και μανιτάρι, που εδώ πραγματικά είναι απίθανη, ενώ, αν προτιμάτε κάτι πιο πικάντικο διαλέξτε την all time classic Piccanta. Από τις πολύ ιδιαίτερες προτάσεις είναι η πίτσα με κολοκύθι, γοργονζόλα, ραντίτσιο και σάλτσα, ή η καταπληκτική Genovese Pizza al Taglio, που βασίζεται στην παραδοσιακή συνταγή αλλά με κάποιες μοντέρνες πινελιές.
Αν και γνήσια Ρωμαία, η «Romatella» αγαπάει την Ελλάδα και τους γαστρονομικούς μας θησαυρούς, γι’ αυτό θα βρείτε και αρκετούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από προϊόντα τοπικά που ανακαλύπτει στις αγορές ο σεφ.
Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε μια από τις τρεις δροσερές σαλάτες, ή κάποιες από τις antipasti προτάσεις και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να φύγετε πεινασμένοι από την «Romatella».
Η απόλαυση συμπληρώνεται από δυο κλασικά επιδόρπια που ο σεφ απογειώνει, την μους σοκολάτας και το τιραμισού, ενώ στην κάβα θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε ιταλικές και ελληνικές ετικέτες.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 11:30 – 02:00
Φαλήρου 4, Κουκάκι, 2109239901