Ρεβιθάδα: Το μυστικό για τέλειο χύλωμα για να βγει πεντανόστιμη
Η ρεβιθάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και αποτελεί το τέλειο comfort γεύμα για ένα χειμερινό βράδυ.
Πρόκειται για ένα εύκολο φαγητό, χορταστικό και άκρως θρεπτικό. Συγκεκριμένα, τα ρεβίθια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης και είναι σίγουρα από τα πιο προσιτά super-foods που μαγειρεύεται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Παρόλο που η συνταγή για μία νόστιμη ρεβιθάδα είναι απλή και καθόλου μπελαλίδικη, υπάρχουν κάποια μυστικά που κάνουν τη διαφορά τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Πρωταρχικός στόχος για μία πετυχημένη ρεβιθόσουπα είναι να δέσει αρκετά προκειμένου να προκύψει η λαχταριστή, χυλώδης υφή που λατρεύουμε. Πως όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;
Τα μυστικά για τέλειο χύλωμα
- Ένας τρόπος είναι σε ένα μπολάκι να βάλουμε το ταχίνι με χυμό από μισό λεμόνι, λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε, θα πήξει αρκετά. Στη συνέχεια παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζωμό που έχουν τα ρεβίθια, ανακατεύουμε στο μπολ με το ταχίνι και το προσθέτουμε μέσα στη σούπα.
- Άλλος ένας τρόπος είναι να πάρουμε μερικά από τα ρεβίθια και τον ζωμό να τα βάλουμε στο μούλτι να τα χτυπήσουμε σαν να κάνουμε χούμους, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και στη συνέχεια να το βάλουμε πίσω στην κατσαρόλα και να ανακατέψουμε.
- Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μαγειρεύουμε τα ρεβίθια μας από χαμηλή μέχρι και μέτρια φωτιά, καθώς η δυνατή φωτιά μπορεί να μας κάνει ένα γρήγορο πιάτο αλλά θα τα καταστρέψει!
Επίσης, πολλές φορές υποτιμούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το σωστό μούλιασμα για το σωστό βράσιμο και μαγείρεμα της ρεβιθόσουπας. Συγκεκριμένα, τα ρεβίθια χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Πολλοί προσθέτουν λίγη μαγειρική σόδα αλλά προσοχή! αυτή καταστρέφει τις βιταμίνες του οσπρίου οπότε καλύτερο είναι να μην βάζετε από την άποψη της θρεπτικότητας του πιάτου. Αντί για σόδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλάτι.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, εμείς βρήκαμε μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για ρεβιθάδα που προτείνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος.
Yλικά
- 500 γρ ρεβίθια
- 2 κρεμμύδια λευκά
- 2 καρότα
- 2 στίκ σέλερυ
- 2 σκ. σκόρδο
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
- 1 κύβο λαχανικών
- ½ κ.τ.γ κύμινο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.τ.σ ταχίνι(προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια στο ψυγείο σε κρύο νερό να μουλιάσουν.
- Ανάλογα την ποικιλία θα πάρουν από 12 έως 24 ώρες.
- Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και βράζουμε σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά και ξαφρίζουμε, έπειτα σουρώνουμε.
- Κόβουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε και το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
- Τέλος προσθέτουμε το κύμινο και τα φύλλα δάφνης με τα ρεβίθια και τον κύβο λαχανικών.
- Προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό, πρέπει να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός, αναλόγως την ποιότητα του ρεβιθιού και το μούλιασμα.
- Τέλος σερβίρουμε σε πιάτο, προσθέτουμε ελαιόλαδο, θυμάρι, λίγο άνηθο προαιρετικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.