Printed pasta: Τα ζυμαρικά που θυμίζουν έργα τέχνης είναι το νέο trend στη γαστρονομία
Φαρφάλες που μοιάζουν με πολύχρωμο περιτύλιγμα καραμέλας ή πλουμιστά φτερά πεταλούδας και σπαγγέτι που παραπέμπουν σε πολύχρωμες ίνες ενός φανταχτερού πλεκτού πουλόβερ…
Χρωματικές συνθέσεις σε ψυχεδελικά τορτελίνια ή ριγωτά ραβιόλι που φαντάζουν με δημιουργικά παιχνίδια από πλαστελίνη. Εμπριμέ prints που θα έβλεπες σε ένα μεταξωτό φουλάρι γίνονται τέχνη στο πιάτο σου, προωθώντας την έννοια του art de la table ένα βήμα παραπέρα.
Τα rainbow pasta ή «ζυμαρικά του ουράνιου τόξου» είναι τόσο όμορφα, που διστάζεις να τα χαλάσεις και να τα καταναλώσεις. Κι όμως αυτή είναι η πιο θελκτική πρόσκληση σε γεύμα. Σε αυτή την περίπτωση, η ιεροτελεστία της γεύσης ξεκινά από την αίσθηση της όρασης που σε προϊδεάζει για την πιο ξεχωριστή εμπειρία.
Οι σεφ-καλλιτέχνες που καταπιάνονται με αυτή την πτυχή των μαγειρικών πειραματισμών, προς το παρόν μετρούνται στα δάχτυλα, δημιουργώντας το δικό τους αναγνωρίσιμο προϊόν. Όπως ο David Rivillo, που συνδύασε το διδακτορικό του στη Χημεία με την αγάπη του για τη μαγειρική. Ο δημιουργός από τη Βενεζουέλα, με βάση του το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, εγκατέλειψε την εργασία του πάνω στην έρευνα και τη Νανοτεχνολογία για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καλειδοσκοπικά του ζυμαρικά σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η ιδέα του ξεκίνησε το 2019, όταν άρχισε να δημιουργεί πρωτότυπες χρωματιστές εναλλακτικές, ως φόρο τιμής στον αγαπημένο του καλλιτέχνη Carlos Cruz-Diez γνωστό για τις ανάγλυφες τοιχογραφίες του με κυρίαρχο στοιχείο το χρώμα. Ο Diez ήταν από τους λίγους που μελέτησε τη χωρικότητα σε σχέση με το χρώμα. Για τους περισσότερους το χρώμα ήταν ένα απλό παράγωγο της φόρμας, χωρίς να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης καθαυτό. Εκείνος επέλεξε να δώσει έμφαση στο βλέμμα, το πώς αυτό εκλαμβάνει το χρώμα και τις εναλλαγές του φωτός.
Έτσι και ο Rivillo επέλεξε να δώσει μια νέα υπόσταση στα ζυμαρικά δίνοντας έμφαση στην αξία του χρώματος. Ο δημιουργός άρχισε να δοκιμάζει φυτικά χρώματα, όπως αυτές της σπιρουλίνας και της πάπρικας, αξιοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις, για το πώς το χρώμα μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο ακόμα και μετά τις μαγειρικές μεταβολές. Οι αναρτήσεις του στο Instagram βρήκαν αμέσως ανταπόκριση, φτάνοντας να έχει μέχρι και fanpage, που αναμεταδίδει πιστά κάθε του σχέδιο, την pastadesigns. Πλέον, τα καλοφτιαγμένα του περίτεχνα ζυμαρικά πωλούνται σε συσκευασία giftbox προς 40 δολάρια το καθένα.
Στην ίδια λογική, η Σεφ Jennifer Tran από το Ανόι του Βιετνάμ και έδρα της το Σίδνεϋ αξιοποιεί ως βασική της παλέτα αποχρώσεις από το παντζάρι, το σπανάκι και τον κουρκουμά για να «ζωγραφίσει» τα λαζάνια noodles της. Η ίδια, γνωστή για τη δεξιοτεχνία της στις συνθέσεις χάρτινων λουλουδιών, μετέφερε αυτό το ταλέντο και στις βρώσιμες δημιουργίες, όταν άρχισε να πειραματίζεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown το 2021. Βλέποντας τα ζωηρά φούξια ραβιόλι από παντζάρι της φίλης της Μίτσελ, αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της εκεί, προσπαθώντας να φτιάξει μικρά πακέτα φροντίδας, για να φτιάξει τη διάθεση των αγαπημένων της με κάτι χρήσιμο αλλά και όμορφο.
Βασική της έμπνευση αποτελεί η μόδα και τα υφάσματα της δεκαετίας του ’70 και η δουλειά των εικονογράφων Becy Orpin και Alice Oehr.
Τα καραμελωτά της ριγκατόνι, τα τορτελίνια που θυμίζουν σκακιέρα, τα γιγάντια φλοράλ garganelli, τα φύλλα ζυμαρικών με βοτανικά prints και πουά και τα dumplings, που αναπαριστούν πιστά θαλάσσια σαλιγκάρια, είναι απτή απόδειξη, του λόγου για τον οποίο ο όρος pasta artist είναι απολύτως δόκιμος. Άλλωστε, προσωπικό της μόττο, που της μετέφερε ο αγαπημένος της Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο είναι το «Making art makes art».
Αγαπημένα της ζυμαρικά είναι τα sorpresine (που θα πει μικρές εκπλήξεις) και θυμίζουν fortune cookies, αφού ξεκινώντας από ένα απλό τετράγωνο μπορούν να πάρουν μια νέα, ιδιότροπη μορφή. Η Tran, μάλιστα, επινόησε το δικό της σχήμα ζυμαρικών με trademark, το STINGRAY (Pastinaca στα Ιταλικά) κάτι μεταξύ funghini και sorpresine, που εξωτερικά μοιάζει με τρακτερωτό σαλάχι. Προς το παρόν οι δημιουργίες της είναι αντικείμενο έμπνευσης και ενδεχόμενων συνεργασιών, χωρίς να τα διαθέτει προς πώληση.
Στη Δυτική ακτή και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, η Ιρανή Σεφ Fiona Afshar εμπνέεται από τις περιηγήσεις της στην τοπική αγορά και τον πολύβουο κήπο της στο Μαλιμπού γεμάτο άνθη και έντομα, που την αφυπνίζει. Η πολυπράγμων Afshar, που έχει ασχοληθεί και με τον σχεδιασμό κοσμημάτων και τον ανθοστολισμό, αναζητά την ιδιαίτερη αισθητική στα πάντα. Γι’ αυτό και διακοσμεί τα παραδοσιακά paccheri από την Καμπανία της νότιας Ιταλίας με κίτρινα και μωβ ανθάκια, προτείνοντας μέχρι και συλλεκτικά Gucci Pasta με το ανάγλυφο το λογότυπο του διπλού G και τη χαρακτηριστική διπλή λωρίδα σε κόκκινο και πράσινο.
Ομοίως, ξεκινώντας το Instagram της με τη βοήθεια της κόρης της, ως ένα είδος ψηφιακού αρχείου για τις συνταγές της, η δημοφιλία της Afshar εκτοξεύθηκε, όταν άρχισε να δημοσιεύει τα χειροποίητα ζυμαρικά που εμπνέονται από σχέδια υφασμάτων μόδας, με τη Drew Barrymore να δηλώνει ξετρελαμένη με αυτά στην εκπομπή της. Μάλιστα, η ίδια δημιούργησε και αυτοσχέδια, custom κολιέ ζυμαρικών για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης μόδας. Τα artisanal pasta της είναι διαθέσιμα σε πολυπόθητες συσκευασίες δώρου για εκλεκτικούς foodies στο site της, Fiona’s Pasta.
Ξεκινώντας από το τι μπορείς να φτιάξεις με αλεύρι, αλάτι και νερό, οι τρεις δημιουργοί βρήκαν ένα νέο μέσο εξέλιξης της μαεστρίας και της αγάπης τους για την ομορφιά, υπενθυμίζοντάς μας πως η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις καθιστά καθετί ένα έργο τέχνης.