Πού να βγείτε μετά το Ηρώδειο -Τα πιο ιδιαίτερα μέρη για φαγητό και ποτό σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας
Την τιμητική του έχει και φέτος το Ηρώδειο με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα για τους λάτρεις της μουσικής και του χορού.
Κι επειδή το Ρωμαϊκό Ωδείο βρίσκεται σε μια από τις όμορφες γειτονία της πόλης, από όπου παντού φαίνεται η φωταγωγημένη Ακρόπολή, είναι κρίμα να φύγετε αμέσως μετά από την παράσταση και να μην τη συνδυάσετε με μια βραδινή έξοδο για φαγητό, πότο, ή παγωτό.
Παλιότερα ίσως η περιοχή είχε έναν έντονο τουριστικό χαρακτήρα και τσιμπημένες τιμές, τώρα όμως πια σε διάφορες γωνιές έχουν ξεφυτρώσει στιλάτα και πολύ ήσυχα wine bars, trendy κοκτεϊλάδικα, γλυκοπωλεία, αλλά και funky ταβέρνες με value for money πιάτα, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.
Τα πιο ιδιαίτερα μέρη για να απολαύσετε το δείπνο σας, ή το κρασί σας μετά από μια παράσταση στο Ηρώδειο
Gargaretta
Ένα all day μπιστρό, που δανείζεται το όνομά του από τη Γαργαρέττα, μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας,η οποία έχει ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου. Το όνομά της αποδίδεται στην ιταλική οικογένεια Gargaretta, η οποία κατά τον Μεσαίωνα καλλιεργούσε κτήματα στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το μπιστρό.
Διαθέτει μια πολύ καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, signature cocktails, καθώς και πιάτα, που βασίζονται σε μεσογειακές γεύσεις. Μάλιστα, εδώ ετοιμάζουν κι ένα συγκεκριμένο μενού για μετά το θέατρο, το οποίο περιλαμβάνει προζυμένιο ψωμί, σαλάτα εποχής, χούμους, μπρουσκέτα με κρέμα ανθότυρου και σαλάμι Λευκάδος, ψητό μανούρι με μαρμελάδα ντομάτας, ψητά μοσχαρίσια κεφτεδάκια με ούζο, φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, τυριά και αλλαντικά που συνοδεύονται με ψωμί και chutney ντομάτας, αλλά και τρία επιδόρπια (γιαούρτι με μέλι και καρύδια, πάστα αμυγδάλου, ή μπάρα σοκολάτες με αλμυρή καραμέλα και φιστίκι).
Ροβέρτου Γκάλι 1, Κουκάκι, 2109228713
Wine with Eleni
Το στέκι της Ελένης Κεφαλοπούλου, που θα το βρείτε σε έναν μικρό κήπο δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ανοίγει όταν ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν. Η δημιουργός του, που είναι γευσιγνώστρια και δημοσιογράφος, βλέπει την Ελλάδα ως μία «οινική χώρα με ένα φανταστικό οπλοστάσιο γηγενών ποικιλιών».
Αφού λοιπόν ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου,που φημίζονται για την οινοπαραγωγή τους και ολοκλήρωσε την έρευνά της για την αμπελουργία στο Όρος Άθως, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό τον μικρό παράδεισο για να μοιραστεί την αγάπη της για το ελληνικό κρασί- δη τα οργανικά από μικρούς παραγωγούς- οργανώνοντας μάλιστα συχνά και οινογνωσίες.
Η Ελένη, που είναι πάντα πρόθυμη να σας εξηγήσει και να σας διηγηθεί απολαυστικές ιστορίες, προσφέρει κι ένα προσεγμένο πλατό ελληνικών τυριών και αλλαντικών, με νόστιμες επιλογές μικρών παραγωγών και αρτοποιήματα από τον διάσημο γειτονικό φούρνο του Τάκη. Επίσης, να ξέρετε πως μπορείτε να αγοράστε και φιάλες για το σπίτι σε τιμές κάβας.
Μισαραλιώτου 20, Μετρό Ακρόπολης, 693 412 5839
Retro Gastro Funky Taverna
Σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο η ιστορία του οποίου ξεκινά από το 1872, o Ανδρέας και η Βάνα, αφού περιπλανήθηκαν σχεδόν πέντε χρόνια σε ελληνικούς αμπελώνες, δημιούργησαν αυτό το πολυεπίπεδο γαστρονομικό και καλλιτεχνικό project, χρησιμοποιώντας για τη διακόσμηση σε μεγάλο βαθμό τα έπιπλα της γιαγιάς της, της Αντριάννας.
Η κουζίνα τους εμπνέεται από παραδοσιακές συνταγές comfort κατευθύνσεις του σεφ Στέφανου Μερτζάνογλου με υλικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας και επιλεγμένους παραγωγούς. Δοκιμάστε τα χορτοφαγικά ρολάκια μουσακά με κιμά μανιταριών, tacos θαλασσινών με μους αβοκάντο, gel πεπονιού και vinaigrette λεμονιού, αλλά και σούσι σουτζουκάκι με αμπελόφυλλο και μαρμελάδα κρεμμύδι – σκόρδο. Από τα πιο δυνατά χαρτιά, το εξαιρετικά ενδιαφέρον υπόγειο κελάρι, με σπάνιες ετικέτες καθαρά ελληνικού αμπελώνα και αποσταγμάτα, που εμπλουτίζεται διαρκώς.
Ηρακλειδών 19 & Ακταίου, Θησείο, 210 3427803, 6974 414214
Τiki Bar
Πολύχρωμο και με νεανικά vibes, εμπνευσμένο από τη Χαβάη και γενικότερα την Πολυνησιακή κουλτούρα, είναι το πρώτο και αυθεντικό exotica bar της πόλης. Ανοίγει από τις 12 το πρωί (για καφέ και τσάι, ποικιλία χυμών, finger food ή για να απολαύσετε το αγαπημένο σας Tiki Burger έως πολύ αργά ή νωρίς το πρωί - αν προτιμάτε.
Με 50’ς και 60’ς αναφορές και πολλές εκδηλώσεις, το Tiki προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, αλλά και τη μεγαλύτερη λίστα cocktails (την οποία έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος barman τους), η οποία to έχει κατατάξει το στο γνωστότερο cocktail bar της Αθήνας.
Φαλήρου 15, Αθήνα 11742, 2109236908
Drupes Spritzeria
Με αέρα Ιταλίας και μεσογειακή φινέτσα, το Drupes είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το spritz σας, αλλά και να τσιμπήσετε κάτι στα όρθια. γι’ αυτό και πολλοί το προτιμούν και για ένα after drink μετά τη δουλειά. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη «επίσημη» spritzeria στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει spritz, με ρίζες από τη βορειανατολική Ιταλία, τα οποία εδώ φτιάχνονται με Campari ή με Aperol, με ξηρό κρασί ή με Prosecco, αλλά και μια παγωμένη ελληνική μπίρα.
Όσο αφορά στο μενού ανανεώνεται τακτικά, αλλά πάντα θα βρείτε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών, που η τιμή τους εξαρτάται από το βάρος, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες, που φτιάχνει η οικογένεια του ιδιοκτήτη, του κύριου Αρτέμη Παπαδόπουλου, που έφτασε από τη Βερόνα στο Κουκάκι για να δημιουργήσειτο δικό του place to be.
Ζήτρου 20, Κουκάκι, 11742, 6970300404
Dolce Far Niente
Αν πάλι έχετε φάει και απλώς θέλετε να κλείσετε την βραδιά σας με γλυκό τρόπο, εδώ θα βρείτε εκλεκτό χειροποίητο παγωτό δια χειρός της Δέσποινας Γιάτσια. Η ακριβής μετάφραση της ονομασίας του μαγαζιού από τα ιταλικά είναι «Η γλυκύτητα τού να μην κάνεις τίποτε», φράση που ταιριάζει άψογα με τα καλοκαιρινά βράδια.
Εδώ δεν παράγουν πολλές γεύσεις, καθώς το ζητούμενο είναι η ποιότητα και όχι η μαζική παραγωγή. αλλά μπορείτε να συνδυάσετε τις επιλογές σας με τραγανή και σιροπιαστή τουλούμπα, με μία βάση μπισκότων με καραμέλα ή σοκολάτα, ή με έναν άπαικτο κορμό σοκολάτας.Εκτός από παγωτό όμως, η Δέσποινα, που είναι και γυμνάστρια, προσφέρει και βιολογικά κρασιά, που παράγει η οικογένειά της στο οινοποιείο τους στον Τύρναβο.
Tσάμη Καρατάσου 26, 698 825 7856, Κουκάκι