Πού βγαίνουμε μετά το θέατρο; 10+1 εστιατόρια με κουζίνες που μένουν μέχρι αργά
Η Αθήνα είναι σίγουρα μια πόλη με έντονη θεατρική ζωή. Ποια εστιατόρια όμως σερβίρουν ως αργά για να ανταλλάξετε απόψεις μετά από μια παράσταση;
Εμείς βρήκαμε τα πιο hot καλλιτεχνικά στέκια για φαγητό, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο δείπνο και ταυτόχρονα να συναντήσετε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, σε ξέγνοιαστες στιγμές.
Ποια εστιατόρια μένουν ανοιχτά έως αργά και μπορείτε να τα επισκεφτείτε μετά από μια θεατρική σας έξοδο
Αν ανηφορίσετε προς Εξάρχεια, στην οδό Βαλτετσίου, στον πεζόδρομο όπου βρίσκεται και το σινεμά Ριβιέρα, δυο εστιατόρια φαίνεται πως έχουν έχουν κατακτήσει την καλλιτεχνική κοινότητα. Το «Salero» (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 21 03813358) είναι σταθερό σημείο συνάντησης μετά από τις παραστάσεις και πολλοί άνθρωποιτου θεάτρου είναι μόνιμοι θαμώνες στο μαγαζί. Το μενού συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με έθνικ πινελιές, ενώ φημίζεται και για τα tapas του. Εκτός από τον σταθερό κατάλογο, υπάρχουν πάντα και εξαιρετικά πιάτα ημέρας, που εναλλάσσονται.
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο «Γιάντες» (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 211 3115555), με την υπέροχη αυλή του, λειτουργεί και τον χειμώνα, καθώς θερμαίνεται με σόμπες. Το ατού του είναι το καλό παραδοσιακό φαγητό από κάθε περιοχή της Ελλάδας και τα βιολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούν στην κουζίνα. Δοκιμάστε γεμιστά κρεμμύδια, χορτοκεφτέδες, αλλά και το μοσχαράκι ψημένο με μπύρα.
Στο Γκάζι, μια περιοχή με πολλά θέατρα και χώρους προβών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δείτε κάποιο γνωστό πρόσωπο. Στην «Κανέλα» (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 70, Αθήνα, 210347 6320) απέναντι από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας και το 104, και λίγο πιο κάτω από τον «Μικρό Κεραμεικό», οι ηθοποιοί μετά από την παράσταση απολαμβάνουν καλό μαγειρευτό φαγητό και μαμαδίστικες συνταγές. Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ φιλικοί και μάλιστα υπάρχει η φήμη πως μια φορά η Πέγκυ Τρικαλιώτη, επειδή είχαν τελειώσει οι πατάτες, μπήκε στην κουζίνα και καθάρισε μόνη της για να βοηθήσει τη μαγείρισσα, που εκείνη τη μέρα πνιγόταν στη δουλειά.
Στην ίδια γειτονιά, βρίσκονται και τα «Πρόσωπα» (Μεγάλου Βασιλείου 52, Αθήνα, 21 0341 3433), ένα σικάτο εστιατόριο με μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα και εξαιρετικά κρασιά από επιλεγμένους εγχώριους και διεθνείς αμπελώνες. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε, έγινε στέκι πολλών γνωστών ηθοποιών που δρουν στην περιοχή. Αν το επισκεφτείτε, δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι από την ποιότητα, καθώς εδώ επιμένουν στις εκλεκτές πρώτες ύλες, αλλά και την αρτιστίκ του ατμόσφαιρα.
Μια από τις γειτονίες που έχουν έντονη καλλιτεχνική κίνηση, καθώς τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά έχει μετακομίσει εδώ το μισό ελληνικό θέατρο, είναι τα Άνω Πετραλώνα. Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους τους βρίσκεται ο «Άστερ» (Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, 21 03416668), ένα κρητικό καφενείο, διακοσμημένο με υπέροχες αντίκες και σεμεδάκια της γιαγιάς, που συγκεντρώνει τη νεολαία. Μπορείτε να δοκιμάσετε πατάτες οφτές, κρητικό λουκάνικο, απάκι, καλτσούνια με ξινομυζήθρα και μέλι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, τσικουδιά κι ελληνικές μπύρες, σε λογικές τιμές.
Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, κατηφορίστε στα Κάτω Πετράλωνα και βρείτε τη «Λόλα» (Κειριαδών 11, Κάτω Πετράλωνα, 21 3015 9902), ένα μπαράκι που σερβίρει όμως αρκετά comfort πιάτα, με λιτή «βιομηχανική» διακόσμηση, τζαζ επιλογές στη μουσική και χαμηλές τιμές. Στο υπόγειο έχει και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, ενώ το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια έξω, οπότε μπορείτε να δροσιστείτε στον πεζόδρομο.
Στην Κυψέλη, ένα εστιατόριο που προτιμούν πολλοί ηθοποιοί, θα βρείτε τις «Νοστιμιές της Μαίρης» (Ύδρας 2-4, Κυψέλη, 2108213136), που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και κοντά στα θέατρα της οδού Κεφαλληνίας και της οδού Κυκλάδων. Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα, από τις πιο παλιές της περιοχής, με καλή ελληνική κουζίνα, που διευθύνει η ίδια η Μαίρη, μια οικοδέσποινα πραγματικά έξω καρδιά. Η σπεσιαλιτέ της είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι αγκινάρες αλά πολίτα και οι σπιτικές πίτες, ενώ το μενού της ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι μερίδες της είναι πραγματικά τεράστιες, αλλά οι τιμές παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλές.
Κοντά στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι, το «Monk Grapes and Spirits» (Καρόρη 4, Αθήνα, 21 0321 1117), πέρα από την εντυπωσιακή του wine list, που έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος και περιλαμβάνει 160 διαφορετικές ετικέτες από 128 διαφορετικά οινοποιεία από 15 διαφορετικές χώρες, μπορείτε να απολαύσετε και γκουρμέ μεσογειακά πιάτα ζεστά και κρύα, όπως τατάκι τόνου με κινόα τρίχρωμη, σαλάτα από φύκια wakame σε βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, μάγουλα μοσχαρίσια σιγομαγειρεμένα σε σόγια και πετιμέζι με νιόκι πατάτας. Αν μάλιστα είστε και οι ίδιοι ηθοποιοί, δικαιούστε και μια γενναία έκπτωση με την επίδειξη της κάρτας του ΣΕΗ.
Βγαίνοντας από τις θεατρικές σκηνές του Ψυρρή, μπορείτε να βρείτε το «Λοκάλι» (Σαρρή 44, Ψυρρή, 690 610 3005). Εδώ δοκιμάστε κλασικά κοκτέιλ με ευφάνταστα twists και συνοδεύστε τα με τις γαστρονομικές προτάσεις του καταλόγου, από flatbreads και μπέργκερ μέχρι σπέσιαλ μακαρονάδες και ελληνικά πιάτα.
Κοντά στην πλατεία Αυδή, στο «Από Μηχανής» καιτο θέατρο της Άννας Βαγενά, οι «Σεϋχέλλες» (Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 21 1183 4789), που πλέον έχουν καινούργια διεύθυνση, αλλά ίδια λογική, συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, σερβίροντας πιάτα φτιαγμένα με αγάπη και αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς.
Το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, οι παπαρδέλες με δικό τους καβουρμά, παραμένει σταθερή αξία στον χρόνο.