Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τον Άκη Πετρετζίκη
Οι γαρίδες είναι μια από τις τροφές-σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.
Το καλοκαίρι λατρεύουμε να τρώμε ψάρια και θαλασσινά. Οι γαρίδες ανήκουν στα πιο δημοφιλή θαλασσινά λόγω της γεύσης, αλλά και των τρόπων με τους οποίους μπορεί κάποιος να τις καταναλώσει. Ψητές στη σχάρα, αν είναι αρκετά μεγάλες ή τηγανητές οι πιο μικρές σε καυτό λάδι, σε σαγανάκι, σε ριζότο ή σε σάλτσα για ζυμαρικά, οι γαρίδες ήταν και θα είναι πάντα εκλεκτός μεζές.
Η γαρίδα, είτε κατεψυγμένη είτε όχι, μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να την αγαπήσουμε. Είτε σου αρέσουν τα τηγανητά είτε τα πιάτα στον φούρνο, η γαρίδα μπορεί να σε καλύψει.
Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε στο σπίτι όμως, η υπόθεση γίνεται λίγο πιο δύσκολη. Τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, θέλουν καλό καθάρισμα και δεν είναι λίγοι από εμάς που δεν τα καταφέρνουν και πολύ σε αυτό. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Ο διάσημος σεφ Άκης Πετρετζίκης έχει τον τρόπο του και μάς αποκαλύπτει τα μυστικά της κουζίνας του.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι της γαρίδας.
- Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού αφαιρούμε ένα-ένα τα κελύφη. Συνήθως αφήνουμε το τελευταίο μέρος της ουράς για ομορφιά.
- Γυρνάμε τη γαρίδα προς τα πάνω, χαράσσουμε τη ράχη της ίσα-ίσα με το μαχαίρι, αφαιρούμε το εντεράκι και το πετάμε.
- Τώρα έχουμε τις εξής επιλογές: Είτε τις αφήνουμε ολόκληρες είτε τους δίνουμε το σχήμα πεταλούδας, πιέζοντας τη ράχη τους με το μαχαίρι.
- Σπάμε και αφαιρούμε το πάνω μέρος της ουράς, γυρνάμε τη γαρίδα και κόβουμε το τελευταίο κομματάκι για να φαίνεται πιο όμορφη.
- Βάζουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες γαρίδες.
- Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βράζουμε για 20 λεπτά και κάνουμε ζωμό γαρίδας.
Τις οδηγίες για το πώς να καθαρίσουμε τις γαρίδες πήραμε από το akispetretzikis.com