Φωτογραφία: xrysessyntages.gr

Ποντιακά μελομακάρονα -Σαν σιροπιαστά μπισκότα

Μπήκε επιτέλους ο Δεκέμβριος και η εορταστική ατμόσφαιρα είναι πλέον παντού.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα γλυκά εδέσματα έχουν τον πρώτο λόγο -οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές κοσμούν τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και τα μεθυστικά τους αρώματα κατακλύζουν τις κουζίνες των νοικοκυριών.

Πρωταγωνιστής της Χριστουγεννιάτικης κουζίνας φυσικά δεν είναι άλλος από τα αγαπημένα μας μελομακάρονα. Οι πιο «τεμπέληδες» από εμάς επιλεγούμε να τα αγοράζουμε απ' έξω, ωστόσο όπως κάθε φαγητό, το αγαπημένο έδεσμα των Χριστουγέννων έχει άλλη γλύκα όταν είναι χειροποίητο.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε στην ιστοσελίδα xrysesyntages.gr μία συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ποντιακό γλυκό με γεύση που θυμίζει σιροπιαστό μπισκότο με καρύδια.

Yλικά

Για την ζύμη:

  • 500 γμ βούτυρο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • Μισό κγ σόδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 βανίλιες
  • 1 κιλό αλεύρι γοχ
  • (το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό από φρέσκο χυμό πορτοκάλι)

Γέμιση

  • 200 γμ καρύδια (χτυπημένα στο μούλτι)
  • 3 κγ ζάχαρη
  • 1 κγ κανέλλα
  • Μισό κγ γαρύφαλλα

Σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • Ενάμιση ποτήρι νερό
  • 2 ξύλα κανέλλα
  • Φλούδα πορτοκάλι
  • Μισό ποτήρι μέλι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

  • Χτυπάω το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη, προσθέτω τα υγρά υλικά, εν συνεχεία τα μυρωδικά και τέλος το αλεύρι.
  • Ανοίγω πιτάκι και βάζω 1 κγ γέμιση κλείνω και το τσιμπάω με το τσιμπιδάκι
  • Τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180 στις αντιστάσεις για 25 λεπτά το πρώτο ταψί και 20 λεπτά τα υπόλοιπα δύο.
  • Τα αφήνω να κρυώσουν
  • Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζω για 7 λεπτά
  • Το συντηρώ ζεστό στο χαμηλό της εστίας και βουτάω τα ισλί (ποντιακά μελομακάρονα) 1 λεπτό από κάθε πλευρά