Πίτσα με βάση από κουνουπίδι -Η υγιεινή εναλλακτική
Υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την πίτσα; Δεν νομίζω!
Είναι λαχταριστή, αφράτη, με πεντανόστιμα υλικά και λιωμένο τυρί. Πραγματική απόλαυση.
Όσο κι αν λατρεύουμε το junk food όμως, ξέρουμε ότι δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή ούτε μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα.
Ωστόσο, αν θες να απολαμβάνεις την πίτσα σου πιο συχνά μπορείς να φτιάχνεις στο σπίτι, καθώς η σπιτική είναι πάντα και πιο υγιεινή. Ακόμη, μπορείς με τα κατάλληλα υλικά να την κάνεις ακόμη πιο light, εξίσου νόστιμη όμως.
Στην πίτσα όλη η δουλειά είναι η ζύμη. Μάλιστα, μια ζύμη, αυτή από κουνουπίδι κάνει τα τελευταία χρόνια θραύση ως μια υγιεινή εναλλακτική.
Η απίθανη συνταγή είναι εύκολη και λαχταριστή. Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια κουνουπίδι
1 αβγό
½ φλιτζάνι τυρί cottage
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. αλεύρι καρύδας
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
¼ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά της αρεσκείας σας για την πίτσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να μοιάζει με ρύζι (περίπου 30 δευτερόλεπτα).
Μεταφέρουμε το κουνουπίδι σε ένα γυάλινο μπολ και μαγειρεύουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά. Αλλιώς μαγειρεύουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Όταν έχει κρυώσει το κουνουπίδι, μεταφέρουμε σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στύβουμε καλά το κουνουπίδι μέχρι να βγάλει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Θέλουμε το κουνουπίδι που θα μείνει να είναι στεγνό.
Μεταφέρουμε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αβγό, το κότατζ, την παρμεζάνα, το αλεύρι καρύδας, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μέσο του ταψιού και πιέζουμε με τα χέρια σχηματίζοντας ένα δίσκο με διάμετρο 25 εκατοστά και πάχος μισό εκατοστό.
Ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά οι άκρες και να ροδίσει ολόκληρη. Αφαιρούμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα υλικά. Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τέλος, ανοίγουμε το γκριλ του φούρνου και ψήνουμε άλλα 1-2 λεπτά για να ροδίσει το τυρί.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!