Πίτα πατάτας με σπανάκι και τυριά -Ενα χορταστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει όλους
Υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι πίτα μετά από μια κουραστική μέρα ή για πρωινό, ώστε να πας στο γραφείο με περισσότερη όρεξη;
Οι πίτες αποτελούν από τα πιο αγαπημένα πιάτα στην Ελλάδα και σίγουρα θα βρείτε πολλές και διάφορες παραλλαγές αν ψάξετε τις online συνταγές. Με χόρτα, σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτες, κολοκύθι, με φύλλο ή χωρίς, οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες.
Ωστόσο, για εκείνους που δεν τους αρέσει πολύ η μαγειρική, αλλά τους αρέσει το φαγητό, την τιμητική τους έχουν οι συνταγές για πίτα που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο στην προετοιμασία τους και φτιάχνονται με υλικά που πιθανότατα να υπάρχουν ήδη στην κουζίνα τους.
Μια από αυτές είναι και η συνταγή της Ντίνας Νικολάου για πίτα με πουρέ πατάτας, σπανάκι και τυριά. Είναι πολύ χορταστικό και εντυπωσιακό πιάτο.
Μπορείτε να το σερβίρετε και σε επίσημο τραπέζι αλλά και σαν κυριακάτικο γεύμα.
Ας δούμε την συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
- 40 ml γάλα
- 2 αυγά
- Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την γέμιση
- 3-4 φέτες ζαμπόν (μπέικον, σαλάμι, προσούτο, ωμοπλάτη…)
- 100 γρ. σπανάκι
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για την επιφάνεια
Εκτέλεση συνταγής
Για τις πατάτες: Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους). Τις στραγγίζω, τις ξεφλουδίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Πολτοποιώ τις πατάτες με το πρες πουρέ και προσθέτω το τυρί, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά και αφήνω τον πουρέ στην άκρη.
Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα (να εξέχει από τη φόρμα). Αδειάζω την μισή ποσότητα του πουρέ και με ένα κουτάλι ισιώνω καλύπτοντας τη βάση αλλά και τα τοιχώματα σε ύψος περίπου 2-3 εκατοστά. Στρώνω το αλλαντικό, το σπανάκι και την τριμμένη μοτσαρέλα. Με ένα κουταλάκι ρίχνω τον υπόλοιπο πουρέ σε μικρές δόσεις για να καλύψω την επιφάνεια χωρίς όμως να ισιώσω. Αφήνω την επιφάνεια «άγρια» αλλά να καλύπτει εντελώς την γέμιση. Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με την φρυγανιά και ρίχνω το μείγμα πασπαλιστά. Σκορπίζω λίγους κύβους βουτύρου ακόμη και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή η κρούστα.
Την συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.