Μπατζίνα: Θεϊκή πίτα με κολοκυθάκια από τη Θεσσαλία -Τραγανή απ'έξω, αφράτη από μέσα
Ζεστές, αφράτες και μοσχομυρωδάτες, οι πίτες είναι το απόλυτο comfort food, σε κάθε εποχή.
Τώρα που ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή, κάνεις δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτα. Αν είναι φτιαγμένη, μάλιστα, από φθινοπωρινά υλικά, ακόμα καλύτερα.
Ψάχνοντας για το ιδανικό πιάτο, βρήκαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για μια υπέροχη πίτα από τη Θεσσαλία, την μπατζίνα ή αλλιώς ζυμαρόπιτα.
Η πίτα, αυτή, δεν έχει φύλλο και φτιάχνεται με κολοκυθάκια ή ακόμη και με κολοκύθα. Εξωτερικά είναι τραγανή, ενώ, μέσα είναι αφράτη. Η συνταγή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα θεϊκό!
Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
4 κολοκυθάκια μέτρια, τριμμένα (ή κολοκύθα)
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 αυγό, μεσαίο
320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
5 κλωνάρια θυμάρι, τα φύλλα ψιλοκομμένα
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
150-200 ml νερό
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη από την πλευρά που έχει τις μεγάλες τρύπες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό. Θέλουμε το μείγμα να μοιάζει σαν κουρκούτι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα, το θυμάρι, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και καίμε για περίπου 8-10 λεπτά ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 15Χ25 εκ.
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού αφού έχει κάψει και αδειάζουμε το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για 60-70 λεπτά.
Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com