Ρουμελιώτικη μπαμπανέτσα -Απίθανη πίτα χωρίς φύλλο με κουρκούτι, με λαχανικά και φέτα
Οι παραδοσιακές πίτες γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση αφού έχουν μοναδική γεύση.
Η ρουμελιώτικη Μπαμπανέτσα είναι μια χορτόπιτα που θα λατρέψουν όλοι ενώ την τέλεια γεύση της την οφείλει στο κουρκούτι, ή αλλιώς χυλό.
Τα παλιά χρόνια, όπως αναφέρεται και σε σχετική δημοσίευση στο Instagram προφίλ nostimessyntagestisgwgws, οι γυναίκες έφτιαχναν χυλό, ή αλλιώς κουρκούτι, και αντικαθιστούσαν έτσι το φύλλο.
Η πίτα αυτή είναι πεντανόστιμη και φυσικά μπορεί κανείς να προσθέσει χόρτα της αρεσκείας του. Είναι ό,τι πρέπει για Σαββατιάτικα οικογενειακά τραπέζια και σίγουρα όλοι θα ενθουσιαστούν.
Η συνταγή είναι από τις Νόστιμες συνταγές της Γωγώς
Ρουμελιώτικη Μπαμπανέτσα: Η πίτα χωρίς φύλλο με κουρκούτι που θα σε ξετρελάνει
Υλικά για τη γέμιση:
- Σπανάκι καθαρισμένο ψιλοκομμένο - 500 γρ.
- Πράσα μόνο το λευκό τρυφερό μέρος τους ψιλοκομμένα - 3 μεγάλα τεμ.
- Δυόσμος ψιλοκομμένος - 1/2 ματσάκι
- Άνηθος ψιλοκομμένος - 1/2 ματσάκι
- Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα - 5 τεμ.
- Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο - 1 τεμ.
- Τυρί Φέτα - 400 γρ.
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο - 50 ml
Υλικά για τον χυλό:
- Αλεύρι γοχ - 1 κιλό
- Νερό - 1 λιτρο
- Αλάτι - 1 κ. σούπας
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο - 50 ml
Προετοιμασία:
Αφού έχουμε καθαρίσει το σπανάκι και τα υπόλοιπα χόρτα,τα πλένουμε πολύ καλά,τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε με λίγο αλάτι σε σουρωτήρι.
Τα πιέζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους. Τα βάζουμε σε λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμένα,αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα τον μισό χυλό.
Από πάνω σκορπάμε παντού με τα χέρια μας τα χορταρικά μας. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του και φυσικά και από κάτω.
Αφήνουμε να κρυώσει και η πίτα μας είναι έτοιμη.