Το πιο λαχταριστό παστίτσιο για το Κυριακάτικο γεύμα -Το μυστικό για να είναι κάθε μπουκιά «όνειρο»
Το παστίτσιο είναι σίγουρα ένα από τα φαγητά που όλοι αγαπούν.
Πρόκειται για ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο που γίνεται εύκολα και αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλετε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο κάλεσμα στο σπίτι για φίλους και συγγενείς.
Η σημερινή συνταγή είναι εύκολη, αν και λίγο μπελαλίδικη καθώς έχει 3 παρασκευές, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει μιας και κάθε μπουκιά είναι και ένα γευστικό ταξίδι.
Παρακάτω θα βρείτε τα υλικά και τα βήματα ενώ παράλληλα θα ανακαλύψετε και ένα μυστικό για να «δέσουν» όλα τα υλικά σας.
Εύκολο παστίτσιο για Κυριακάτικο γεύμα
Υλικά:
- 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο η rigatoni
Για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε 4 κομμάτια
- 1 συσκευασία τοματοπελτέ
- 1 κούπα νερό
- 2 κουταλιές σούπας πάπρικα
- 1/2 κ.γλ κανέλα
- Αλάτι/ πιπέρι
- 2 δάφνες
- 3 μικρά μπαχάρια
Για την μπεσαμέλ:
- 1μιση κούπα αλεύρι κοσκινισμένο
- 8 κουταλιές βούτυρο
- 5 κούπες γάλα
- 3 κ.γλ μοσχοκάρυδο
- 1 κρόκο αυγό (προαιρετικά)
- 2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε τον κιμά μας τσιγαρίζοντας σε λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και έπειτα τον κιμά. Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε την μισή ποσότητα των μπαχαρικών μας, και προσθέτουμε τον τοματοπελτέ. Έπειτα προσθέτουμε μια κούπα νερό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις δάφνες με τα μπαχάρια και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει το νερό του.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και παράλληλα βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με αλάτι ώστε να βράσουμε τα μακαρόνια μας.
Όταν τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με λίγο βούτυρο στην κατσαρόλα τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε την μπεσαμέλ μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει, μέχρι να γίνει υγρό, και ρίχνουμε μέσα το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφού γίνει αυτό αποσύρουμε λίγο από το μάτι και ρίχνουμε σιγά -σιγά το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη. Ξαναβάζουμε στο μάτι, σε χαμηλή όμως φωτιά, και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας. Τότε, ρίχνουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ έναν κρόκο αυγού ανακατεύοντας καλά.
Το μυστικό για να είναι κάθε μπουκιά «όνειρο»
Σε ένα ταψί που έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς ρίχνουμε τα μακαρόνια μας, μια με δύο κουταλιές μπεσαμέλ και λίγο από τον κιμά μας. Ανακατεύουμε και στρώνουμε καλά ώστε να μην βλέπουμε τον πάτο του ταψιού και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση του κιμά στην οποία επίσης προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ και τυρί.
Αφού ανακατέψουμε απλώνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τέλος προσθέτουμε την τελευταία μας στρώση, τη μπεσαμέλ. Προσθέτοντας λίγη μπεσαμέλ, τυρί και κιμά στα μακαρόνια αλλά και λίγη ακόμη μπεσαμέλ στη στρώση του κιμά πετυχαίνουμε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, αφού κάθε μπουκιά είναι «γεμάτη» γεύση και όλες οι στρώσει «δένουν» μοναδικά μεταξύ τους.
Πριν ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 -45 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο (μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ μας) προσθέτουμε είτε τριμμένη φρυγανιά, είτε τριμμένο τυρί, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο γευστικό το παστίτσιο και πιο τραγανή η κρούστα μας.