Πεντανόστιμη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο -Η πιο εύκολη που έχετε φτιάξει ποτέ
Η σπανακόπιτα είναι αναντίρρητα η βασίλισσα όλων των πιτών της ελληνικής παραδοσιακή κουζίνα.
Με φύλλο κουρού, με σφολιάτα, χωρίς φύλλο με φέτα ή χωρίς -οι εκδοχές για την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή είναι αμέτρητες και κάθε νοικοκυριό έχει τα δικά του μυστικά επιτυχίας για την τέλεια σπανακόπιτα.
Ωστόσο, το άνοιγμα του φύλλου είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και «μπελαλίδικη» που πολλές φορές ενδέχεται να μας αποθαρρύνει από το να μαγειρέψουμε την αγαπημένη μας πίτα. Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, εμείς βρήκαμε αυτή τη συνταγή του σεφ Πάνου Παπαδάκη για σπανακόπιτα χωρίς φύλλο.
Δεν χωράει αμφιβολία πως αυτή θα είναι η πιο εύκολη και γρήγορη σπανακόπιτα που έχετε φτιάξει ποτέ και η γεύση της θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
Για την γέμιση
- 350 γρ σπανάκι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Άνηθος
- 2 μέτρια αυγά
- 2 κτσ αλεύρι γ.ο.χ
- 200 γρ τυρί φέτα
- 1 κτγ αλάτι
- Πιπέρι
Για το μείγμα ζύμης
- 400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 400 γρ νερό
- 130 γρ ελαιόλαδο
- 270 γρ γιαούρτι
- 1,5 κτγ αλάτι
- 10 γρ μπέικεν πάουντερ
Για το πασπάλισμα
- 100 γρ Σουσάμι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φύλλα από το σπανάκι μαζί με το αλάτι και τα πατάμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Στραγγίζουμε τα υγρά με την βοήθεια από ένα σουρωτήρι.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,τον άνηθο και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
- Ρίχνουμε τα αυγά , τις 2κτσ αλεύρι γ.ο.χ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το τυρί φέτα και το πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι , το νερό , το ελαιόλαδο , το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
- Προσθέτουμε το μπέικεν μέσα στο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με χυλό.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί 46χ38 εκ. και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Προσθέτουμε το μισό μείγμα από τον χυλό και το στρώνουμε με μια μαρίζ ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
- Βάζουμε από πάνω την γέμιση και την πατάμε λεφρώς με τα χέρια μας.
- Ρίχνουμε και το υπολοιπο το μείγμα και το στρώνουμε σε όλες τις άκρες του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα στους 190 c.