Πεντανόστιμα μπισκότα καρότου με βρώμη -Εύκολη συνταγή, χωρίς ζάχαρη
Τα μπισκότα είναι ίσως το πιο «εύκολο» γλυκό σνακ, καθώς μπορούμε να απολαύσουμε κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας.
Στο πρωινό, στο «πόδι» καθ' οδόν για τη δουλειά, στον απογευματινό καφέ -τα μπισκότα πάντοτε ικανοποιούν τις γλυκές λιγούρες μας χωρίς να μας λιγώνουν και να μας επιβαρύνουν. Ωστόσο, καθώς τα γλυκά σνακ δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή, όσοι απο εμάς προσέχουμε τη διατροφή μας και δε θέλουμε να κάνουμε παρασπονδίες συχνά διστάζουμε να υποκύψουμε στον πειρασμό.
Για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, εμείς βρήκαμε μία τέλεια συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για τα πιο θρεπτικά και νόστιμα μπισκότα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις καθώς δεν έχουν ίχνος ζάχαρης. Παίρνουν τη γλύκα τους από τα καρότα και το μέλι και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γεύση καθώς είναι πλούσια σε αρώματα και καρυκεύματα.
Υλικά
- 100 γρ. βρώμη, αλεσμένη
- 90 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, κοσκινισμένο
- 70 γρ. καρότο, τριμμένο
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο)
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1 ασπράδι αυγού
- 75 ml γάλα, πλήρες
- 3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα τριμμένα καρότα σε μία βαμβακερή πετσέτα και την πιέζουμε πάνω από ένα μπολ, ώστε να αφαιρέσουμε τα υγρά τους. Μόλις στραγγίσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε ένα μπολ τη βρώμη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Έπειτα, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, τη βανίλια, το ασπράδι αυγού κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το μέλι και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε στο ίδιο μπολ το μείγμα με το αλεύρι κι ανακατεύουμε εκ νέου με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
- Κατόπιν, ρίχνουμε τα καρότα, ανακατεύουμε εκ νέου, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη που εφάπτεται στη ζύμη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει το μείγμα.
- Αφού σφίξει, παίρνουμε 1 κ.σ. από το μείγμα και την τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα στο ταψί με τον ίδιο τρόπο αφήνοντας 2-3 εκ. κενό ανάμεσα στα μπισκότα.
- Τέλος, ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C στον αέρα για 12-14 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπισκότα από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.