Πατατοκροκέτες με κεφαλογραβιέρα από τον Νικόλα Σακελλαρίου -Ο ιδανικός μεζές για το καλοκαιρινό τραπέζι
Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί το πρόχειρο φαγητό.
Μας δίνει τον επιπλέον χρόνο που χρειαζόμαστε για να μην προσπερνάμε εύκολα την πολύτιμη ώρα απόλαυσής του.
Οι μεζέδες, θα έλεγε κανείς, ότι είναι μέσα στο αλφαβητάρι των διακοπών και μαζί με λίγο ούζο ή μια παγωμένη μπίρα κάνουν τις στιγμές που μοιράζεται η παρέα, να διαρκούν περισσότερο στην καρδιά και την μνήμη.
Μια συνταγή του σεφ Νικόλα Σακελλαρίου, μας έβαλε σε πειρασμό και το τηγάνι μας στη φωτιά.
Ο σεφ μας προτείνει πατατοκροκέτες με κεφαλογραβιέρα στο blog του «blog ston atmo» και καθώς τις φτιάχνουμε «διακτινιζόμαστε» στο μεσημεριανό τραπέζι, αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Ο Νικόλας Σακελλαρίου διαλέγει εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και φτιάχνει πιάτα που αγαπούν όλες τις αισθήσεις μας.
Πριν προχωρήσουμε στα υλικά και την εκτέλεση, ένα kind reminder για το τέλος: Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να φτιάξει και να απολαύσει γεύσεις που στερείται λόγω χρόνου τον χειμώνα που όλα γύρω μας τρέχουν αδιανόητα γρήγορα.
Υλικά:
1/2 κιλό πατάτες
2-3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
3 κουτ. σούπας αλεύρι
4 αυγά
1 κουτ. τσαγιού Μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
γαρνιτούρα
φέτες λεμονιού, με φυλλαράκια άνηθου
Eκτέλεση
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζετε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε τις πατάτες και τις περνάτε από τον τρίφτη, τις βάζετε σε ένα μπολ και αφού κρυώσουν λίγο, προσθέτετε το κρεμμύδι, την κεφαλογραβιέρα, το αλεύρι, το ένα αυγό, το Μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά, πολύ καλά.
Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα, τουλάχιστον.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα υπόλοιπα αβγά με ένα φουέ και σε ένα ταψάκι βάζετε την τριμμένη φρυγανιά.
Παίρνετε λίγο από το μείγμα της πατάτας και το πλάθετε σε μπαλίτσες.
Βουτάτε μια-μια τις μπαλίτσες πρώτα στα χτυπημένα αυγά και στη συνέχεια στη φρυγανιά, φροντίζοντας να τις καλύψετε ομοιόμορφα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε τις μπαλίτσες.
Mόλις αρχίζουν να ροδίζουν, τις γυρνάτε από όλες τις πλευρές και τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με φέτες λεμονιού και άνηθο.
Ιnstagram: nikolas_sakellariou
To blog μαγειρικής του Νικόλα Σακελλαρίου https://blogstonatmo.blogspot.com/