πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν με τυριά στον φούρνο -Το κρεμώδες comfort food που πρέπει να απολαύσεις απόψε

Οι πατάτες είναι αδιαμφισβήτητα το αγαπημένο μας φαγητό. Θέλουμε να τις απολαμβάνουμε σε όλες τους τις μορφές, σχήματα και μεγέθη.

Είναι το απόλυτο comfort food, λαχταριστές, ζεστές, είτε μαλακές είτε τραγανές.

Ένα πιάτο με νόστιμες πατάτες είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και κυρίως πιάτο.

Ψάχνοντας για το ιδανικό πιάτο που μπορούμε να απολαύσουμε είτε μόνο του είτε μαζί με κάτι άλλο, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου.

Πρόκειται για ένα λαχταριστό πιάτο με πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά στον φούρνο. Είναι κρεμώδες και σούπερ γευστικό!

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις και ξεκίνα:

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 ml γάλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο (+ για το σκεύος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια-μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
  • Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε το βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Έτοιμες οι πατάτες ογκρατέν! Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το mamapeinao.gr