Παρί μπρεστ: Το τέλειο γλυκό για τη γιορτή των ερωτευμένων
Αν υπάρχει ένα γλυκό που μπορεί να λογιστεί ως άξιος εκπρόσωπος ενός φλογερού έρωτα, αυτό δεν είναι ούτε οι τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ούτε τα σοκολατάκια με γέμιση κεράσι. Είναι το παρί μπρεστ (Paris-Brest). Ενα συγκλονιστικό γαλλικό γλυκό με ωραία ιστορία.
Το παρί μπρεστ, το δημιούργησε για πρώτη φόρα ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης σε μια περιοχή κοντά στο Παρίσι, θέλοντας να αποτίνει φόρο τιμής στην -διάσημη πλέον- ποδηλασία, που ήταν τότε στο ξεκίνημά της.
Συγκεκριμένα ο Pierre Giffard, ιδρυτής του διάσημου ποδηλατικού γύρου, ζήτησε από τον Louis Durand, τον διάσημο εκείνη την εποχή ζαχαροπλάστη, να φτιάξει ένα καινούργιο γλυκό για να γιορτάσουν με αυτό το τρόπο τον αγώνα μαζί με τους ποδηλάτες. Το αποτέλεσμα μαγικό, τόσο σε γεύση όσο και σε σχήμα, καθώς έμοιαζε με ρόδα ποδηλάτου.
Το γλυκό δέχθηκε αρκετές προσθήκες και άλλες τόσες βελτιώσεις για να φτάσει στην σημερινή του μορφή η οποία, είναι μεν στρογγυλή, δεν θυμίζει ωστόσο ακριβώς ρόδα (λείπουν οι ακτίνες). Μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδοχές, όμως κρατάμε πάντα σταθερά τη ζύμη, που είναι μια κλασική ζύμη για σού, την απαλή mousseline κρέμα και τα αμύγδαλα φιλέ για το ντεκόρ. Αυτή την υπέροχη συνταγή δανειστήκαμε από την σελίδα του Έκτορα Μποτρίνι.
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.. αλάτι
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
Αμύγδαλα φιλέ
Για την πατισερί
500ml γάλα
25 γρ. αλεύρι μαλακό
25 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
5 κρόκους αυγών
120 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να βράσουν. Προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το μπέκιν, το αλάτι και τις βανίλιες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ύστερα από 10 λεπτά και αφού η ζύμη έχει κρυώσει, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα.
Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, τη βάζουμε σε μία σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε κουλούρια με διάμετρο 10 εκ. επάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Πασπαλίζουμε ύστερα τα παρί μπρεστ με αμύγδαλο φιλέ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουνε σε χαμηλή φωτιά το γάλα μαζί με τις βανίλιες και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει στο βρασμό.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας πολύ δυνατά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνουμε την πατισερί να κρυώσει στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη όπου να εφάπτεται πάνω της.
Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, πριν ξεκινήσουμε το γέμισμα ρίχνουμε μέσα στην πατισερί 2 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Κόβουμε τα παρί μπρεστ οριζοντίως και τα γεμίζουμε με την κρέμα χρησιμοποιώντας το κορνέ. Γαρνίρουμε από πάνω τα παρί μπρεστ με ζάχαρη άχνη.