πίτα με μέλι

Παραδοσιακοί γκιουζλεμέδες: Η θρακιώτικη, αφράτη πίτα με τυρί που θα σε ξετρελάνει

Αγαπάμε όλες τις πίτες, είτε είναι αλμυρές είτε γλυκές. Ευτυχώς, η χώρα μας έχει πλούσια παράδοση σε πίτες, με διαφορετικές ονομασίες και πολλές παραλλαγές για όλα τα γούστα.

Τραγανές ή αφράτες, με φύλλο ή χωρίς, αλμυρές, γλυκές, με λαχταριστά υλικά, ζεστές από τον φούρνο, όλες είναι μία και μία.

Ψάχνοντας για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή, πέσαμε πάνω σε μια για «γκιουζλεμέδες».

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό θρακιώτικο πιάτο με τούρκικη προέλευση, όπως δηλώνει και το όνομά του. Το «Gözleme» βγαίνει από το «Göz» που σημαίνει μάτι. Η ζύμη στις πίτες αυτές είναι τόσο αφράτη και λεπτή που όταν τηγανίζονται «πετάνε» μάτια, σαν φουσκάλες.

Αλλιώς ονομάζονται και «μινιλάκια» («μιλίνα» είναι η τυρόπιτα στη Θρακιώτικη διάλεκτο) αλλά και «χαρταλάτσια», που τα φτιάχνουν στο Στρυμονικό.

Η συνταγή είναι πανεύκολη με υλικά που έχεις ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό με τα πιτάκια αυτά να είναι θεϊκά που θα λατρέψουν όλοι.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι νερό
  • 5 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 ποτήρια αλεύρι
  • 300 γρ. φέτα
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε και χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες.
  • Ανοίγουμε την καθεμιά σε λεπτό φύλλο.
  • Γεμίζουμε με τυρί και κλείνουμε σε φάκελο.
  • Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές.
  • Σερβίρουμε αλμυρά ή γλυκά με μέλι και σουσάμι.

Έτοιμοι! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το mamastv.gr