Η συνταγή για παραδοσιακό ψωμί της γιαγιάς
Οι παραδοσιακές συνταγές είναι οι αγαπημένες μας.
Το ψωμί συνοδεύει το φαγητό μας, είναι η πρώτη μας επιλογή για να αλείψουμε τη μαρμελάδα, ταιριάζει με scrambled eggs και, πάνω απ' όλα, ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις.
Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές για ψωμί είναι πάρα πολλές. Ψωμί καλαμποκιού, ολικής, με χαρούπι, αλλά σαν το παραδοσιακό ψωμί της γιαγιάς δεν υπάρχει νοστιμότερο.
Τη περίοδο της καραντίνας με τον γιο μου, μόλις 4 ετών, περάσαμε πολλά απογεύματα πλάθοντας ζυμάρι προκειμένου να φτιάξουμε παραδοσιακό ψωμί. Μια συνταγή, την οποία φτιάχνει μέχρι σήμερα η γιαγιά μου, κάνει όλο το σπίτι να μοσχοβολάει.
Κάθε τόπος έχει τη δική του συνταγή για ψωμί. Η συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνεται στη Θεσσαλία, συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, είναι πάρα πολύ νόστιμη και γίνεται εύκολα. Όσο για το μυστικό για να γίνει το ψωμί νόστιμο και αφράτο, αυτό είναι η εξαιρετική ποιότητα στο αλεύρι και το καλό ζύμωμα. Αν έχεις παιδιά ετοίμασε το μείγμα και παρότρυνε τα να το ζυμώσουν με μεράκι. Αυτά θα απολαύσουν τη διαδικασία του ζυμώματος και εσύ θα έχεις το πιο αφράτο ψωμάκι.
Υλικά
- 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά
- 330ml νερό -προς το χλιαρό
- λίγο αλάτι
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Στο νερό διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και το ελαιόλαδο και πλάθουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο το καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Πλάθουμε το μείγμα στο σχήμα που θέλουμε -είτε στρογγυλό καρβέλι είτε μακρόστενο.
- Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί για 35 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς.
Extra tip: Μπορείς αν θέλεις πριν βάλεις το μείγμα στο φούρνο να προσθέσεις από πάνω με ένα πινέλο ελάχιστο λάδι και να ρίξεις ρίγανη.